Skriva ut & kopiera

Utskrift från dator, surfplatta eller mobil

För att skriva ut loggar du som student in med din elektroniska identitet (användarnamn och lösenord) på bibliotekets datorer eller datorerna i högskolans datorsalar. Du kan även skriva ut från en bärbar dator, surfplatta eller mobil. Vill du göra utskrifter från egna enheter kan du läsa mer om det på Utskrifter och kopiering

Utskriftskonto

Som student behöver du köpa kredit på myPrint för att skriva ut och kopiera på högskolans skrivare/kopiatorer. Du loggar in på myPrint med hjälp av din elektroniska identitet (användarnamn och lösenord) och kan där välja att ladda ditt utskriftskonto med 20, 50 eller 100 kronor. Du betalar med ditt kreditkort. 

Hämta utskrifter, kopiera och skanna 

Om du som student sitter vid en dator i biblioteket och skriver ut, kan du hämta dina utskrifter på såväl bibliotekets skrivare som på högskolans övriga skrivare.

Du loggar in på en skrivare/kopiator med din elektroniska identitet (användarnamn och lösenord). Ett annat sätt att logga in på en skrivare/kopiator är med ditt passerkort och tillhörande pinkod. Innan du kan logga in med ditt passerkort måste du registrera det.

När du loggat in på skrivaren/kopiatorn får du tre val: 
- Follow-You Printing = Skriva ut
- Scan–to-Me = Skanna
- Copy = Kopiera

Vid varje skrivare/kopiator finns snabbguider som kortfattat beskriver hur du gör för att skriva ut, kopiera och skanna. 

Regler för kopiering

Du som är student eller lärare har viss rätt att kopiera och dela upphovsrättsskyddat material i undervisningssyfte då vi som högskola har ett licensavtal med Bonus Copyright Access. Avtalet ger inte rätt att kopiera och dela ljud- och rörliga bildfiler.

Hur mycket får du kopiera och dela av digitalt material?

Du får ladda ner, fota av eller skriva ut max motsvarande 15 A4-sidor av digitalt material per förlaga, student/lärare och kalenderår.

Hur mycket får du kopiera och dela av tryckt material?

För tryckt material gäller 15/15-regeln vilket innebär att du får kopiera och skanna högst 15 procent, men inte mer än 15 sidor per pappersförlaga, student/lärare och kalenderår.
Du får dock kopiera max tre sidor till om det behövs för att ett avsnitt ska bli fullständigt.  

Hur mycket får du som lärare kopiera?

Som lärare får du kopiera till dina studenter enligt 15/15-regeln så att studenterna får var sitt exemplar och du själv får några exemplar.
Du får även göra en papperskopia av en bok till dig själv och behöver då inte ta hänsyn till 15/15-regeln. Däremot får du inte kopiera och spara boken i digital form.