Biblioteket på distans

Låneregler

Det är viktigt att du läser lånereglerna eftersom du automatiskt godkänner dessa när du lånar böcker. I lånereglerna får du bl a information om lånetider och vad som gäller vid omlån och försenade lån.

Användarkonto/Lånekort

Du som är student eller personal på Högskolan Dalarna använder ditt användarkonto som lånekort. Du kan t ex göra omlån, reservera böcker och läsa e-böcker hemifrån. Du kan också söka artiklar och tidskrifter i våra databaser. I söktjänsten Summon kan du söka både tryckt och elektroniskt material såsom böcker, tidskrifter och artiklar.

Tänk på att om du använder en dator som t ex är ansluten till din arbetsplats, kan det medföra att du inte kommer åt de elektroniska resurserna p g a att bibliotekets IP-nummer är blockerat av din nätverksleverantör. Har du frågor om detta kontakta oss på bibinfo@du.se.

Även om du som inte är knuten till Högskolan Dalarna kan göra omlån och reservera böcker hemifrån med hjälp av ditt lånekortsnummer och din pinkod. 

E-böcker

E-böcker hittar du lättast genom att söka i söktjänsten Summon. Du kan även hitta en del kurslitteratur i e-boksformat.

Mer information om hur du lånar, laddar ner och använder elektroniska böcker hittar du på sidan e-böcker.

Artiklar

Du kan hitta många artiklar i fulltext genom att söka under rubrikerna Summon, tidskrifter eller databaser i sökrutan på bibliotekets hemsida.

Om du vill beställa en artikel som vi inte har kan du använda beställningsformuläret för artiklar. Du som är student på Högskolan Dalarna kan få artikelkopior hemskickade inom Sverige. Det kostar 30 kr/artikel. Du får ett mejl när artikeln skickas till dig. I mejlet finns också information om hur du betalar för artikeln.

Ämnesguider

ämnesguiderna kan du hitta t ex databaser, tidskrifter och söktips inom det ämne som du studerar. Ämnesguiderna är sammanställda av kontaktbibliotekarierna.

Boka bibliotekarie

Behöver du som student hos oss hjälp med informationssökning kan du boka tid med en bibliotekarie.  Du kan välja om du vill träffas på plats eller via högskolans samtalsportal Connect.

Du får då tala med en bibliotekarie som är specialiserad på informationssökning inom det ämne som du studerar. Ni går tillsammans igenom hur man söker t ex i databaser för att hitta material inom ditt ämne.

Hemskick av böcker

Om du är student eller anställd på Högkolan Dalarna och bor utanför Falu eller Borlänge kommun, men inom Sverige, kan du få böcker hemskickade. Du får själv betala returportot. Om du bor i Dalarna kan du utan kostnad returnera boken via ditt kommunbibliotek. Först när boken når oss avregistreras den från ditt lånekonto. Så tänk på att skicka tillbaka boken i god tid.

För att få en bok hemskickad reserverar du den antingen i bibliotekets katalog eller i Summon i sökrutan på bibliotekets hemsida.  När du har hittat en bok som du vill reservera klickar du på ”Beställ” och markerar sedan ”Post” och ”Hemleverans” i rutan ”Välj leveransmetod”. 

Vi lånar ut boken i samband med att vi skickar den. Du får inget meddelande om att boken är skickad, men du kan se på  Mina lån att boken är utlånad till dig. 

Försenade lån

Om du har fått förseningsavgifter kan du betala dessa till vårt bankgirokonto. Kontakta oss innan du betalar för att få rätt belopp. Sätt sedan in summan på bankgiro 5050-2665. Uppge kontonummer 31427, objektnummer 48021000 och ditt namn. Du kan läsa mer om försenade lån och förseningsavgifter i lånereglerna.

Fjärrlån

Böcker som vi inte har kan vi låna från andra bibliotek. Det kallas att fjärrlåna. För att kunna beställa fjärrlån måste du bo i Falun eller Borlänge. Dessa böcker skickas inte hem utan måste hämtas och återlämnas på högskolebiblioteket. Du som inte kan komma till oss får istället kontakta ditt kommunbibliotek för att beställa fjärrlån.

Talböcker

Om du är student hos oss och har en läsnedsättning kan du få inloggningsuppgifter till webbkatalogen Legimus för att kunna ladda ner talböcker til din mobil eller någon annan enhet.

Har du möjlighet att komma till oss på biblioteket kan du boka tid för att skapa ett nedladdningskonto till Legimus. Om du bor långt ifrån högskolan kan du istället kontakta ditt kommunbibliotek för att få ett nedladdningskonto.