Kungen av Wikipedia

13 maj 2015 08:48
Charles Darwin hade nog tyckt att Sverker Johanssons forskning hade varit intressant, och inte minst hans gärning på nätet. Hittills har han lagt in 3,6 miljoner artiklar om världens djurarter på Wikipedia, och fler ska det bli.

Fysikforskaren Sverker Johansson lägger in upp till 10 000 nya artiklar på Wikipedia varje dag. Under de senaste tre åren har han bidragit till 3,6 miljoner artiklar om allt från svampar och fåglar till ringmaskar och skalbaggar, vilket gör honom till världens mest aktiva wikipedian. Ja, lite beroende på hur man ser det, för allting sker automatiskt med hjälp av hans bot Lsjbot, ett datorprogram som söker igenom faktadatabaser och sammanställer informationen till en text.

Sverker Johansson har varit skribent och administratör på Wikipedia länge och sett en hel del försök att skapa artiklar med hjälp av en bot, med varierande framgång. Och det väckte hans nyfikenhet.

– Wikipedias vision är att göra mänsklighetens samlade kunskap åtkomlig för alla människor och jag insåg att vissa typer av artiklar och kunskap skulle kunna göras tillgängliga väldigt mycket effektivare på det här viset, säger Sverker Johansson.

Läs hela artikeln i lararnasnyheter.se

Publicerad