Nyheter

Svenskar ett folk av både slavhandlare och smugglare

Idag bjöds det på spännande föreläsningar av författarna till två nysläppta böcker med historiska teman, båda med händelser utspelade under 1700-talet. De handlar om slavhandel och slaveri under svenskt flagg samt skandinavisk ostindisk handel.

Västra skolan dominerade i Teknikåttan

Tekniska snillen från åttondeklasser i Dalarna och Gävleborg fick svara på kniviga frågor inför publik i Teknikdalen den 23 april. Där hölls nämligen regionfinalen i tävlingen Teknikåttan som arrangerades för 21 gången i historien.

Människovärdet i fokus på filmfestival

Under torsdagen inleddes Existentiell filmfestival 2015 i Mediehuset, Falun. Den avslutas på fredag och samlar både nya och gamla besökare till två livfulla dagar av film och öppna diskussioner.

Filmfestival med samtalet i fokus

Det har blivit dags för Existentiell filmfestival i Falun. På torsdag och fredag hålls den trettonde upplagan av festivalen – där samtalet är minst lika viktiga som filmerna. Johan Croneman, Baker Karim och Ann Heberlein är tre av gästerna.

Regionfinalen i Teknikåttan avgjord

Det blev full pott för klass 8c vid Hälsinggårdsskolan i Falun när regionfinalen i Teknikåttan avgjordes under torsdagen. Förutom att vinna finalen, vilket ger dem en plats i riksfinalen 22 maj, kammade de även hem designprisklassen.

Filmfestivalen som sätter samtalet i centrum

"Måste livet gå sönder, för att man ska förstå vad det går ut på?" Frågan ställdes av författaren Tomas Sjödin på första dagen av Existentiell Filmfestival, där samtal om film under två dagar står i fokus i Högskolan Dalarnas mediehus.

Tillgänglighetsdagar bjöd på dokumentärfilm

3-4 december anordnade Högskolan Dalarna tillsammans med Studentkåren minimässor med information för allmänhet, studenter och personal om funktionsnedsättningar. Dessutom visades "Trogen till döden", en dokumentärfilm om straight edge-rörelsen.

Stort intresse för första Dala Skolforum

Det var fullt till sista stol när första upplagan av Dala Skolforum invigdes på tisdagen. Runt 800 lärare, förskollärare, rektorer och förskolechefer hade samlats på Galaxen i Borlänge för att ta del av skolforskning och utvecklingsprojekt i regionen.

Smak- och lärorik internationell dag på Högskolan

De med språkambitioner och nyfikna smaklökar fick sitt lystmäte när Högskolan Dalarna i torsdags ännu en gång firade en internationell dag, mångfaldsdag och språkdag - på samma dag. I år hade dagen utökats med streamade föreläsningar på samma teman.

En heldag med stål i fokus

Vid en heldag på Haganäs presenterades nyligen nio av de forskningsprojekt som pågår inom Stålindustrins forskarskola. Doktorandprojektens presentationer gav olika infallsvinklar på stålforskning.

Tekeste Negash uppmärksammad under Africa Days

Den åttonde upplagan av Africa Days inleddes på måndagen med välkomnande av deltagare och föreläsningar. Dagarna tillägnas i år Tekeste Negash, tidigare professor vid Högskolan Dalarna och en av grundarna till magisterprogrammet African Studies.

Pedagoger gör digitala resurser pedagogiska

Appar, flippade klassrum, lärplattor, bloggar. Teknikutvecklingen går i rasande fart ute på förskolor och skolor i regionen. På TeachMeet lär pedagoger varandra vad ny teknik kan göra för inlärningen.