Nyheter

Sjuksköterskestudenter på uppdrag i Uganda

De tre sjuksköterskestudenterna Ella Nenzén, Madelene Sundberg och Linda Gilström har varit med om ett äventyr utöver det vanliga. De har i en månads tid praktiserat som sjuksköterskor i Ugandas huvudstad Kampala under sin verksamhetsförlagda utbildning.

Ny språkvetenskapsutbildning startar till hösten

Applied English Linguistics heter det nya programmet inom Högskolan Dalarnas språkvetenskapliga utbildningar. Det är ett ettårigt magisterprogram som går att läsa på både hel- och halvfart och som dessutom går att läsa både på nätbaserat och på campus.

Kunskap gör skillnad

Högskolan Dalarna har under veckan lanserat fyra filmer för att lyfta fram några av de människor som på olika sätt förändrat sina liv och omvärlden genom högskolestudier.

Högskoledag för Dalarnas studievägledare

Under tisdagen samlades studievägledare från hela länet på Högskolan Dalarnas campus i Falun. Under dagen fick de ta del av nyheter hos Högskolan Dalarna men även olika föreläsningar inom temat ett gott samhälle.

Årets tekniklärare är Pasi Juujärvi

Årets tekniklärare är Pasi Juujärvi, lärare i mekanik och hållfasthetslära. Han är, enligt studenterna, en lärare som tar studentinflytande på allvar och som alltid sätter studenten i centrum under sina lektioner.

Africa Days på Högskolan Dalarna

Det pågår Afrika-dagar på Högskolan Dalarna. Många känner kanske inte till att det finns en internationell universitetsutbildning i Falun med studenter från ett flertal olika länder.

Discovery Channel filmar på Campus Borlänge

Framgångshistorien Eximus har nu även nått den kanadensiska tv-kanalen Discovery Channel. Den 21 juli tillbringade ett filmteam hela dagen på Campus Borlänge för att spela in ett inslag om Eximus och människorna runt bygget.

Årets avslutningsceremoni

Nu är det inte långt kvar tills de avgående studenterna ska kasta sig ut i nästa fas i livet. Under avslutningsceremonin önskade rektor och kårordförande lycka till och studenterna fick ta emot tackbrev inför ett fullsatt auditorium.

Allt fler tar examen vid Högskolan Dalarna

Under 2015 tog 1 274 studerande ut examen vid Högskolan Dalarna. Det är en ökning med elva procent jämfört med 2010. Samtidigt har andelen examinerade som är 35 år och äldre ökat. Det visar en ny sammanställning av statistik från UKÄ.

Avslutningsdag för idrottstränarprogrammet

– Ni som har gått det här programmet har stor kunskap och är väl rustade för arbetslivet, sa Torbjörn ”Grycksbo-Expressen” Eriksson till studenterna när Idrottstränarutbildningen hade avslutningsdag.

Det gick som på räls

Vinst i tävlingen Delsbo Electric och nytt världsrekord. Under onsdagen blev fyra ingenjörsstudenter prisade för sitt arbete med farkosten Eximus.

Toppklass på teknik

Vad händer om en astronaut råkar hålla ut ett glas vatten? Det och mycket annat fick de tävlande i Teknikåttan svara på när regionsfinalen avgjordes i Teknikdalen. Kunskapstävlingen där åttondeklasser mäter krafterna i teknik- och naturvetenskap.

Eximus 2016 – att skapa framtidens teknik

Under 15 veckor ska fyra studenter konstruera ett batteridrivet järnvägsfordon som ska framföras med minsta möjliga energianvändning. Slutmålet är tävlingen ”Delsbo Electric” då sex personer ska fraktas längst ett drygt tre kilometer långt järnvägsspår.

Nytt program ger samhällsplanerare med bred kompetens

Ingenjörer kan inte själva bygga vårt moderna samhälle – det krävs bredare kompetenser för att tillgodose alla behov. Därför startar Högskolan Dalarna en tvärvetenskaplig utbildning för bygg- och samhällsplanerare, med start hösten 2016.

Nytt namn och uppdaterat innehåll

Programmet som tidigare gått under namnet Grafisk design kommer att genomgå en omarbetning inför nästa år. Det blir både nytt namn ”Grafisk design för digitala och tryckta media” och uppdaterat innehåll.

Gymnasieelever testade högskolelivet

Att ämnen som engelsk litteratur och grammatik inte behöver vara tråkiga, utan tvärtom riktigt intressanta och viktiga, blev ett 80-tal gymnasielever varse om på onsdagen, när de fick ta del av några korta föreläsningar och prova på tillvaron som student

Lysande framtid inom solenergi

Master- och magisterprogrammen i solenergiteknik på Högskolan Dalarna är mer välkända utomlands än i Sverige. Den svenska marknaden växer kraftigt och arbetsmarknaden för solenergiexperter ser lovande ut skriver Framtidens Energi.

Arabiska poppis på högskolan

Högskolan Dalarna har som vanligt ett brett kursutbud för vårterminen, i så spridda ämnen som litteraturvetenskap II: Kärlek och farliga förbindelser, kinesiska för affärslivet och butiksutveckling och design.

Vårterminen igång på Högskolan Dalarna

På måndagsmorgonen inleddes vårterminen på Högskolan Dalarna. De nya studenterna från olika delar av världen välkomnades till tonerna av traditionellt fiolspel och strax efter klockan 9 tog Högskolans rektor Marita Hilliges vid.

Dalastudenter gör sin egen Musikhjälpen

Parallellt med Musikhjälpen, som i år sänds från Linköping, gör Dala Studentradio sin egen lokala variant. Från ett tält på Stora Torget i Falun kommer de att livesända dygnet runt i en vecka.

Femteklassare programmerar robotar

En iPad, en robot och en bana på golvet är vad som behövs för att fånga femteklassarnas intresse. Ett nytt projekt i Teknikerjakten ska inspirera barn att i framtiden välja en tekniskt inriktad utbildning och också se Högskolan Dalarna som ett alternativ.

Afrikanska dagar på Högskolan Dalarna

Två dagar på temat Africa Days anordnas på Högskolan Dalarna den 27 och 28 oktober. Arrangemanget bjuder bland annat på internationella föreläsare som diskuterar afrikansk kultur och historia.

”Inga jobb på en död planet”

Hur kan vi utveckla det globala lärandet och utbildningarna genom ett hållbart perspektiv? Under parollen ”There are no jobs on a dead planet”, höll den nederländska professorn Arjen E.J Wals en öppen föreläsning i Högskolan Dalarnas bibliotek på tisdagen

Här går ekvationen ihop

– Är det så enkelt? En spontan reaktion från en av ingenjörseleverna som i en liten grupp får hjälp av en sistaårs-student att lösa komplicerade uppgifter, så kallad samverkansinlärning. Plötsligt blir 2x-y-z-3=0 helt begripligt.

Öppet hus lockade länets gymnasieelever

Högskolan Dalarna bjöd i veckan in länets gymnasieelever till öppet hus för att visa upp både lokaler och studiemiljö, men framförallt de olika programmen och ge en bild av hur livet som högskolestudent kan se ut.

Höstens språkcaféer igång

Tisdagen den 6 oktober startade Dalarnas studentkår höstens språkcaféer. En gång i veckan erbjuds studenter och allmänheten möjlighet att lära sig olika språk under ”lättare former”.

Viadukten höll och därmed pasta

Under veckan har unga snillen växt så det knakat på Vassbos klassiska odlingsmark utanför Borlänge. Bland annat konstruerade två forskningsgrupper från Falu Frigymnasium varsin bro av pasta. En annan grupp tog upp kampen mot trilskande motorsågskedjor.

Höga vågor i paneldiskussionen om Cassons nya bok

Vad är egentligen högskolans ansvar gentemot studenterna och samhället i stort? Den frågan vill Andrew Casson (vicerektor för Högskolan Dalarna) belysa i sin nyskrivna bok Högskolans ansvar – Principer för utveckling av den högre utbildningen.

Internationellt tema på Högskolan Dalarna

Under onsdagen arrangerades den årliga Språk- och mångfaldsdagen på campus i Falun och Borlänge. Dagens aktiviteter inkluderade bland annat provsmakning av internationell mat och möjlighet att träffa utbytesstudenter.

Har du glömt att anmäla dig?

Anmälan till höstterminen är stängd, men du kan fortfarande göra en sen anmälan. Om du är behörig och det finns platser kvar till den sökta utbildningen, placeras din anmälan efter de som sökt i tid och rangordnas utifrån det datum den inkom.

Teknikmässa visar vägen

17-18 mars arrangeras den årliga Teknikmässan med en rad inspiratörer, ingenjörer och andra tekniker för gymnasieelever och elever i åk 8.

Hur pratar vi med generation G?

Idag bjöd Högskolan Dalarna in länets studie- och yrkesvägledare till Högskoledagen. På agendan stod länets arbetsmarknad och de satsningar som görs på Högskolan för att möta det utbildningsbehov som finns.

Hög kvalitet under vårddagen

Den 14 januari hölls FoU-Marknad på Högskolan Dalarna i Falun. Det är en kompetensutvecklingsdag som vårdutbildningarna på Högskolan har arrangerat sedan 2006 och brukar gå av stapeln i januari varje år – sista terminsveckan.

"Det är spännande med statistik"

När han insåg att hans kropp inte orkade med jobbet som byggnadssnickare längre sökte Ola Nääs som 42-åring till Högskolan. I dag lär han ut statistik och assisterar vid forskning. – Det är bra att ha lite kontakt i bägge ändarna, säger han.

Stort intresse för högskolestudier

Höstens Öppet Hus på Högskolan Dalarna lockade en mängd gymnasieelever från hela länet. Biblioteket fylldes till bredden av nyfikna och vetgiriga ungdomar vid det inledande informationsmötet.

Centrum för Afrikastudier firar tio år

Det blev en dansant inledning på Högskolan Dalarnas centrum för Afrikastudier (DUKAS) på tisdagsmorgonen. Slagverkaren och afrikanske folkmusikern Malick Jagne inledde dagen med afrikanska rytmer och publiken kom snabbt i form då de fick dansa en stund.

Introduktionsdagarna är igång

Stämningen var hög och förväntansfull på måndagen när alla nya studenter hälsades välkomna till Högskolan Dalarna. Nu väntar två veckor av introduktion, där allvar blandas med lek, fest och galna tävlingar.

Stolta studenter firade sin examen

Den största salen på Galaxen i Borlänge var fylld till bristningsgränsen när alla avgångsstudenter på Högskolan Dalarna firades på torsdagen. Ett vimmel av blommor, kostymer, ballonger, festliga klänningar och varma kramar.

Mässa visar möjligheter inom teknikyrken

Vad gör en ingenjör? Och vilken utbildning krävs? Det är frågor som högstadie- och gymnasieelever i Falun och Borlänge kan få svar på under Teknikmässan, som anordnas 2-3 april i Galaxen i Borlänge.

Marknadsekonomi från antiken till framtiden

Jörgen Elbe, lektor i företagsekonomi vid Högskolan Dalarna, är författare till en ny bok som kommer att fungera som litteratur vid kurser i främst företagsekonomi, men också i andra samhällsvetenskapliga utbildningar på universitet och högskolor.

Förstärkning av lärarprogrammen i höst

Det är inte bara regeringen och oppositionen som vill satsa stort på skolan och lärarutbildningen. Även Högskolan Dalarna satsar stort på att stärka sina lärarutbildningsprogram genom att vidareutveckla det regionala samarbetet.

Önskan om samarbete från Osaka

Representanter från sjuksköterskeutbildningen på Osaka Gyoko High School i Japan besökte i måndags Högskolan Dalarna. De lämnade Dalarna med en stark önskan om ett framtida samarbete.

Högskolestudenter deltar i Vinteruniversiaden

Moa Larsson och Lars Suther är två av runt 3 000 deltagare i Vinteruniversiaden i italienska Trentino 11-21 december. Gemensamt för deltagarna i Universiaden är att de kombinerar sin elitsatsning med eftergymnasiala studier.

Ny kurslitteratur ska möta nya vårdbehov

Ny teknik, nya riktlinjer och en förändrad allmän sjukdomsbild i samhället har skapat nya krav på framtidens sjuksköterska och sjuksköterskeutbildningen. I vår tas ny kurslitteratur i bruk för att möta detta.

SLU på besök

Representanter från Skogsmästarskolan vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, besöker torsdag 22 augusti Högskolan Dalarna för att diskutera forskning och utbildning.

Samarbete med Carl Larsson-gården

Högskolan Dalarna har samarbetat under våren med Carl Larsson-gården i Sundborn, där utställningen De Mina – familjen på och utanför tavlan pågår mellan 26 maj och 11 augusti.