Azamat Akbarov: En internationell ambassadör för Högskolan Dalarna

21 mar 2016 10:54
Många utbytesstudenter har passerat Högskolan Dalarna genom åren. En av dem är Azamat Akbarov från Uzbekistan. I dag är han vicerektor på Burch University i Sarajevo och initiativtagare till Erasmus-samarbetet mellan lärosätena.

Azamat Akbarov föddes 1977 i Samarkand, en urgammal stad i Uzbekistan, mest känd för sin plats längs Sidenvägen, den medeltida handelsrutten mellan Europa och Kina.

– Att växa upp där var som att leva i en historiebok. Sida upp och sida ner av marmortäckta gator där Alexander den Store, Marco Polo och Djingis Khan en gång vandrat. Säkert var det något i luften där som hjälpte till att forma min personlighet – att söka äventyr, ivrig att besöka och utforska nya platser. Intresset för språk kom med på köpet, säger Azamat.

Skogar och Abba

När Azamat 2001 var färdig med sin masterexamen vid Samarkand State Institue of Foreign Languages var det dags att rikta blicken utåt. Han ville fortsätta studera språk och kultur, men var?

– Jag hade alltid varit nyfiken på Sverige. Vikingar, Volvo, Dancing Queen av Abba, Nobelpriset, ishockeylandslaget och Ikea, allt det kände jag till. 

På Högskolan Dalarna hittade han en ettårig kurs i International Relations som lockade och en vacker höstmorgon 2002 anlände han med tåg till Borlänge.

– Jag minns fortfarande bergen och skogarna som sträckte sig till synes ändlöst bort mot horisonten. Om Samarkand var en historiebok så var Borlänge ett vykort. Fortfarande när jag andas in frisk höstluft så tänker jag på Dalarna, säger Azamat. 

Högskolan välkomnade med sin glasade fasad som blixtrade i solen. Azamat visste direkt att han skulle trivas här. Det skulle bli ett år med livsavgörande erfarenheter och många nya vänner, både bland studenter och professorer.

Vidare på livets resa

För Azaman själv var det dock snart dags att kasta sig vidare in i nästa äventyr. 2004 erbjöds han en plats som ambassadör vid UNESCO:s Cross-Cultural Awareness Programme i Sydkorea. Där blev han kvar i fem år innan han 2009 landade i Sarajevo, där han i dag arbetar som vicerektor vid Burch University.

– Sedan jag kom hit har universitetet växt både vad gäller antalet studenter och inflytande. Vår årliga internationella språkkonferens har blivit det viktigaste evenemanget för språkvetenskap i hela Europa och lockar 650 deltagare från 70 länder, inklusive Sverige.

Tillbaka till Dalarna

Trots att Azamat bara spenderade ett år vid Högskolan Dalarna så var det ett år som kom att påverka hela hans liv. När han återvände till Samarkand efter studierna i Sverige så tog han initiativ till ett utbyte mellan Högskolan Dalarna och Samarkands universitet. Det senaste året har han också varit en drivande kraft bakom att vi i dag har ett Erasmus-samarbete med Burch University.

Representanter från Högskolan Dalarna reste till Sarajevo i november 2015 för att få en bättre bild av Burch och hur utbytet skulle kunna se ut. Arbetet gjorde även att Azamat i januari i år åter fick anledning att besöka Borlänge, den här gången som professor.

 – Att återvända kändes som att resa tillbaka i tiden. Borlänge hade förändrats en del, inte minst runt Kupolen, men mycket var sig likt. Luften var densamma och glaspanelerna på Högskolans fasad gav samma bländande välkomnande!

Azamat kunde knappt tro det när personalen i receptionen, efter fjorton år, först hälsade på honom med namn och sedan plockade upp en gammal papperslapp ur en skrivbordslåda.

– Det var mitt gamla visitkort. De hade sparat det i alla år, som om de visste att jag skulle komma tillbaka.

Text: Anders Olofsson

Publicerad