Blivande ingenjörer på studiebesök i Vikmanshyttan

03 feb 2016 13:22
Blivande energiteknikingenjörer från Högskolan Dalarna besökte tisdagen den 27 januari Wikmanshyttan Safety utanför Hedemora. Företaget producerar skyddsutrustning till kunder världen över.

Studenterna var på plats för att lära sig göra en energikartläggning med förslag på hur företaget kan minska sin energianvändning.

Det är varmt inne i industrilokalen. Produktionen av bland annat skyddshjälmar och hörselkåpor är i full gång. Studenterna lyssnar nyfiket till Kenneth Finsén, inköpschef och dagens guide, när vi rör oss runt i lokalen.

– Det är kul att träffa olika företag och se vad ingenjörerna gör ute i det verkliga arbetslivet, säger Jakob Lindqvist, 23 år, från Leksand, som är en av de fyra studenter som tillsammans med lärarna Eva Karlsson och Peter Karlsson fick en lärorik heldag på företaget.

 – Wikmanshyttan Safety har för närvarande 51 anställda och många flyttar hit från olika delar av landet vilket är roligt. Kanske är det den högteknologiska spetskompetensen i kombination med landsbygdens alla fördelar som lockar, berättar Kenneth Finsén.

Problemlösning är en viktig del av arbetet. Man måste vara stresstålig eftersom man möter utmaningar i det dagliga arbetet och ibland råder det tidspress.

Lika många kvinnor som män

På Wikmanshyttan Safety arbetar både män och kvinnor, gamla som unga. Den gängse bilden av att tekniska yrken är mansdominerade kommer på skam här.

– Vi är hälften kvinnor och hälften män, det har blivit så rent naturligt. Vi upplever det som ett spännande trendbrott att fler kvinnor nu söker sig till yrket, säger Kenneth Finsén.

Bland kurskamraterna i avgångsklassen dominerar män, men utbildningen lockar även kvinnor.  Carolin Johansson, 26 år, kommer från Borlänge och är den enda kvinnliga blivande ingenjören under dagens besök. Under de tre åren har hon inte bara hunnit utveckla sitt stora intresse för miljö och teknik – hon har dessutom hunnit bli mamma.

 – Det finns många energikällor att ta vara på men problemet är att de inte alltid är konstanta. Detta är ett viktigt forskningsområde för framtiden. Man kan till exempel fundera på hur man kan lagra energi över säsonger och årstider och hur man bättre kan ta till vara på biobränslen och förnybar energi, säger Carolin.

Att läsa till ingenjör inom energiteknik på Högskolan Dalarna innebär goda möjligheter till ett yrke i en omväxlande bransch och med goda möjligheter till specialisering.

Yrket har också mycket goda framtidsutsikter och Högskolan Dalarna jobbar aktivt för att öka antalet studenter redan till hösten.

– Jag tycker att det är konstigt att så få söker med de möjligheter som utbildningen kan ge, säger Carolin Johansson och får medhåll av kurskamraten Jakob.

– Jag valde att läsa öppen ingång under det första året innan jag bestämde mig för en inriktning. Energiteknik kändes bäst och det är ett spännande utvecklingsområde, säger Jakob Lindqvist. 

En utbildning i tiden

Miljöaspekten och att bidra till långsiktig hållbarhet blir allt viktigare, inte minst för näringslivet. Frågorna får också mycket medialt utrymme i dag. Tack vare Högskolan Dalarnas samverkan med näringslivet får studenterna tidigt upp ögonen för företag med framtida behov av arbetskraft.

Att studera energianvändningen på plats i ett företag ger också studenterna en möjlighet att lära sig arbeta med energifrågor i verkliga miljöer.

– Vi lär studenterna göra energikartläggning av företag enligt de krav som finns idag. Det kommer de att ha stor nytta av när de ska ut och arbeta efter utbildningen, säger läraren Peter Karlsson.

– Högskolan Dalarnas Energiteknikprogram ger en bra grund och bra kontaktmöjligheter. Här finns också en familjär stämning eftersom alla känner alla och det är lätt att få kontakt med lärarna, säger Jakob Lindqvist.

Studiebesöket på Wikmanshyttan Safety tar en paus för lunch. Efter påfyllning av energi väntar nya upplevelser för studenterna och de två lärarna. 

Text och bild: Martina Wiklund

Publicerad