Dalastudenter gör sin egen Musikhjälpen

13 dec 2015 21:29
Parallellt med Musikhjälpen, som i år sänds från Linköping, gör Dala Studentradio sin egen lokala variant. Från ett tält på Stora Torget i Falun kommer de att livesända dygnet runt i en vecka.

Med 20 minuter kvar till sändning tar sig projektledare Thomas Andersson ändå tid att berätta för mig om Dalarnas Studentradios egen satsning på en lokal Musikhjälpen. Under en vecka, ända fram till lördagen den 19 december sänder de live från tältet på Stora Torget i Falun. Musiken från inbjudna liveband kommer att varvas med önskemusik från publiken, auktioner, intervjuer och småprat.

– Vi gör det här både för att vi tycker det är enormt kul och för att det bidrar till en viktig sak, säger Thomas Andersson. Pengarna vi samlar in går till Musikhjälpen och i år är temat ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”. Fokus för insamlingen ligger alltså på klimatrelaterade katastrofer, en jätteviktig fråga. Lite av Musikhjälpens grej är att lyfta ämnen som inte är så uppmärksammade.

Thomas Andersson berättar att det är runt 50 studenter inblandade för att få produktionen att gå ihop. Det är övervägande studenter från Mediehuset och Campus Falun. De kommer att jobba i två-timmarspass och det behövs runt 10 personer för att allt ska flyta.

– Vi är två programledare åt gången, sen är det fotografer, bild- och ljudtekniker. Tillsammans med våra inbjudna gäster så är det en hel del folk som rör sig här i tältet. 

I år är det andra året som Dalarnas Studentradio gör sin egen variant av Musikhjälpen.

– Att få tag i folk som vill vara med har inte alls varit svårt, trots att projektet i år är betydlig större än förra året, berättar Thomas. Vi är många som tycker det är viktigt att bidra med det vi kan. 

För att samla in pengar till Musikhjälpen kommer det att gå runt personer i centra Falun med insamlingsbössor. Det finns också en digital bössa för den som sitter hemma vid dator eller inte har kontanter. Man kommer dessutom att auktionera ut upplevelser och prylar på Tradera och naturligtvis kan lyssnare och publik önska sig låtar och därmed bidra med en peng. 

Första band att spela live i årets Musikhjälpen Falun är Delad Vålnad som strax innan sändningsstart gör sitt soundcheck i tältet. Nyfikna människor stannar till utanför för att lyssna. Inne i tälten pågår febril aktivitet in i det sista. Om några minuter ska allt sätta igång.

Jag frågar Thomas Andersson om han kommer att tillbringa all sin tid i tältet den närmaste veckan.

– Jag kommer att smita hem och sova och äta men många timmar här i tältet kommer det absolut att bli. Och det kommer att bli jäkligt kul!

Vill du också ta del av Musikhjälpen Falun så kan du bland annat se livesändningen på Studentkårens webbsida (www.dalastudent.se) på Dala Studentradio (www.dur.nu) eller Dalarnas student-tv (www.dalarnasstudenttv.se.). Eller besöka Stora Torget och titta på sändningen genom tältets glasväggar.

Text och foto: Tina Sjöström

Publicerad