Designstudenter redo att forma sin framtid

27 mar 2015 08:49
Tenoren i Borlänge bubblade av kreativitet på torsdagskvällen den 26 mars.

Med mycket besökare, hög musik och tilltugg gjorde Högskolan Dalarnas årliga designutställning åter succé. För tredje året i rad fick studenterna, som läser sista året i programmet Grafisk design, ställa ut sina verk.

Utställningen som går under namnet Designexit 2015 pågår mellan den 26 och 28 mars och är en sprakande mix av konst i olika former – kortfilmer, illustrationer, fotografier och affischer. Designexit 2015 är en examensutställning som också rundar av de tre åren innan det är dags att bege sig ut i arbetslivet. Karin Larsson från Kopparberg har designat den färgstarka fågeln som pryder Designexits material.

- Den symboliska tanken bakom fågeln var att vi i klassen nu splittras åt olika håll och lämnar boet. De geometriska formerna i fågeln är väldigt trendiga just nu, även i tatueringskonst, berättar Karin.

Prisbelönta kortfilmer

På lokalens kortsida visas en film i storbild. Bakom den står Erik Garmo från Falun, en driven egenföretagare med bakgrund som elitidrottare i något så ovanligt som kanotslalom. Erik har alltid tyckt om att vara kreativ och flera av hans kortfilmer har blivit prisbelönta.

- Det är kul att göra något som man kan dela med sig av till andra, säger Erik.

Det är en bred varieté av unika formstilar som avlöser varandra i utställningen. Som färdigbakad designstudent kan man jobba som till exempel originalare eller webbdesigner, men det andas onekligen entreprenörsskap i lokalen. Många av studenterna vill prova på att driva eget företag eller frilansa.

- Drömmen vore att bli en digital nomad, säger Karin och skrattar. 

Text och foto: Martina Wiklund 

Publicerad