"Det är spännande med statistik"

14 jan 2015 08:32
När han insåg att hans kropp inte orkade med jobbet som byggnadssnickare längre sökte Ola Nääs som 42-åring till Högskolan. I dag lär han ut statistik och assisterar vid forskning. – Det är bra att ha lite kontakt i bägge ändarna, säger han.

Ola Nääs kommer från Falun och jobbade i början av 1990-talet på Grycksbo pappersbruk för att vila kroppen som tagit stryk av snickarjobbet.

– Men jag insåg att jag aldrig skulle klara av att jobba på byggen igen utan att jag måste göra något annat, berättar han.

Eftersom Ola var intresserad av samhällsekonomi började han 1995 ekonomiprogrammet på Högskolan Dalarna i Borlänge. Fem år senare tog han en magisterexamen i nationalekonomi.

– Sedan har det blivit statistik för hela slanten.

I dag är Ola 61 år och undervisar på cirka 85-90 procent och deltar under resten av tiden i olika forskningsprojekt. Någon forskarutbildning har han inte och tänker inte heller skaffa sig en.

– Nej, jag är för gammal för det sedan länge. Dessutom trivs jag bra i undervisningssituationen.

Statistik är, enligt Ola, ett ämne som många studenter vill slippa eftersom de tycker att det är tråkigt och obegripligt.

– Men det är inte alls tråkigt - tvärtom - och det är det jag vill visa. Jag vill lyfta på den där gardinen och väcka intresset. Och när studenterna lyfter blicken och säger "Aha!" - då har jag fått betalt.

Att forska är ett bra komplement till undervisningen, tycker Ola Nääs, och det är intressant att man med hjälp av data kan besvara frågor och förklara fenomen.

– Det är spännande eftersom det som i förstone verkar så självklart inte alltid är det. Men det är så mycket arbete bakom som inte syns.

Ola hoppas kunna fortsätta undervisa och forska länge än.

– Ja, helst vill jag jobba lite längre än till pensionen, säger han.

Se bild och hela intervjun på: dt.se

Publicerad