Discovery Channel filmar på Campus Borlänge

23 jul 2016 17:46
Framgångshistorien Eximus har nu även nått den kanadensiska tv-kanalen Discovery Channel. Den 21 juli tillbringade ett filmteam hela dagen på Campus Borlänge för att spela in ett inslag om Eximus och människorna runt bygget.

Det var den 28 maj i år som studenter från Högskolan Dalarna ställde upp med farkosten Eximus i tävlingen Delsbo Electric. Där gällde det att framföra ett fordon på räls med så låg energiförbrukning som möjligt. Eximus vann tävlingen och slog därmed såväl Luleå Tekniska Universitet som Chalmers. I samband med tävlingen lyckades man dessutom slå världsrekord med en förbrukning på 0,84 wattimmar per personkilometer.

Torsdagen den 21 juli fanns ett filmteam från Discovery Channel på Campus i Borlänge och filmade både i maskinlaboratoriet och vid en testkörning på en järnvägssträcka i Södra Backa i Borlänge. Inslaget som kommer att sändas i tv-programmet Daily Planet handlar om vetenskap och ny teknologi. Tidpunkt för sändningen är ännu inte fastställd.

Inför testkörningen hade byggteamet trimmat farkosten ytterligare sedan tävlingen i maj, bland annat med nya keramiska kullager i hjulen istället för de tidigare lagren av stål. 

–Det är oerhört små marginaler och vi vill testa de keramiska kullagren, delvis därför att de inte behöver smörjas på samma sätt som vanliga stållager. Fettet i stålkullagren ökar deras livslängd men påverkar samtidigt rullbarheten negativt, säger Patrick Kenger som är avdelningschef och en av de som arbetat med Eximus.

Andra faktorer som är avgörande för energiförbrukningen är farkostens vikt och luftmotstånd. Eximus väger 150,4 kg och karossen har en aerodynamisk utformning som får farkosten att likna en aluminiumraket på hjul.

Mikael Kalrot studerar maskinteknik och har arbetat med bygget. Han har under våren blivit intervjuad av olika medier, både svenska och utländska.

– Men det här är ändå något annat, säger han om inspelningen för Discovery Channel. Det känns både ovant och lite nervöst men samtidigt är det såklart oerhört roligt med all uppmärksamhet kring projektet.

Han berättar att de började prata lite löst om att starta projektet i januari i år. Redan i februari satte man igång och sedan gick det snabbt. När Mikael får frågan om han redan från början förstod hur framgångsrikt projektet skulle bli svarar han att han trodde att de skulle hinna till start i Delsbo Electric i slutet av maj.

–Men att vi faktiskt skulle vinna och på köpet slå världsrekord vågade jag nog inte hoppas på, säger Mikael Kalrot.

Filmteamet arbetade vant och med minutiös noggrannhet. De gjorde upprepade omtagningar med olika kameravinklar, flera ljudtester och gick noga igenom intervjuerna med byggteamet.

–Även om vi filmar hela dagen så kommer det färdiga inslaget att vara endast sex minuter långt, berättar programledaren Dan Riskin. Det är dyrbara minuter och vi vill ge tittarna en så spännande stund som möjligt. 

Dan Riskin är själv teknikintresserad och tycker att projektet Eximus är spännande. Det passar bra i Discovery Channels programutbud då det förenar ny teknik med miljötänk och hållbarhet. Energieffektivisering är ett hett och aktuellt ämne även i Kanada.

–Det här är ny teknik som ändå är lätt att greppa även för den som inte är ingenjör. Dessutom är hela storyn bra, fortsätter Dan Riskin. Teamet lyckas slå världsrekord och arbetar nu ändå med att förbättra farkosten ytterligare. Historien om Eximus är fascinerande och den vill vi berätta för våra tittare, avslutar Dan Riskin på Discovery Channel.