Ellen Andreason fick jobb direkt efter byggutbildningen

28 jan 2015 08:41
I oktober hade 78 procent av de som gått ut byggingenjörprogrammet vid Högskolan Dalarna fått jobb.

I juni i fjol blev Ellen Andreason från Lustebo utanför Grycksbo utexaminerad som byggingenjör. Direkt efter det fick hon jobb. Något som hon var långt ifrån ensam om. 

– Det var tack vare att jag fått in en fot hos Skanska under min utbildning som jag kunde börja jobba direkt, berättar Ellen, som just nu jobbar med bygget av vatten- och avloppsledningar samt pumpstationer i Plintsberg utanför Tällberg.

Ellen jobbade tidigare som trädgårdsmästare.

– Men det var svårt att få jobb vintertid, så jag började fundera på att byta yrke.

Någon erfarenhet från byggnadsbranschen hade hon inte, men hon fastnade ändå för utbildningen som byggnadsingenjör.

Hon har växt upp i Lustebo, men bodde då i Uppsala.

– Utbildningen finns också i Uppsala, men när jag kollade upp var det inte lika många som fick jobb efter utbildningen där som i Borlänge. Utbildningen i Borlänge erbjuder väldigt bra praktik ute hos företag under utbildningstiden. Eftersom jag saknar byggbakgrund var det perfekt. Så jag valde att helgpendla från Uppsala till Borlänge det första året.

Nu bor hon i Lustebo igen. Och hon ångrar inte sitt val.

– Nej, jag trivs jättebra. Och när det svänger i byggindustrin så är det tryggare att ha en ingenjörsutbildning. Jag vet att när det var en kraftig nedgång inom branschen på 80-talet, så hade många ingenjörer lätt att få andra jobb.

I samband med byggsektorns årliga arbetsmarknadsdag träffar vi tre studenter som är inne på sitt andra år på Högskolan Dalarna.

– Jag vill vara en av alla som de behöver, säger Farhan Abdi Mohammed, som utbildar sig till byggingenjör, och pekar på alla montrar med företag som finns på plats på högskolan:

– Att det är så många företag här visar att de är intresserade av oss. Det som är bra med den här utbildningen är att man kan få praktik, och förhoppningsvis sommarjobb, för att få in en fot i branschen, säger Farhan.

– Jag har jobbat lite innan på mindre företag. Jag skulle gärna vilja jobba åt något större företag som arbetsledare, säger Alexander Burgman, som studerar till byggarbetsledare.

David Hanna, studerar också på det tvååriga byggarbetsledarprogrammet. Han är utbildad undersköterska, men valde att satsa på byggbranschen efter avslutad utbildning.

– Jag känner att jag är mer intresserad av byggbranschen, och det verkar finnas gott om jobb. Men för att kunna få ett jobb är det viktigt att få in en fot i branschen. På det sättet känns den här utbildningen väldigt bra. Det är verkligen ett nära samarbete mellan skolan och företagen, säger David.

Ungefär 160 personer var på plats när högskolan hade arbetsmarknadsdag, där den främsta anledningen är att få studenter och företag att träffas för att prata examensjobb, praktikplatser och anställningar.

– Det här är verkligen en riktig manifestation, eftersom en betydande del av byggsektorn i Dalarna finns på plats. Det är inte många andra branscher som kan samlas på det här sättet. Och det är fantastiskt vilken utveckling utbildningarna på högskolan haft, säger Dan Gustafson från Byggutbildningen Star.

Se artikel på: dt.se

Publicerad