Examensutställning i grafisk design

01 jun 2016 21:59

Foton, illustrationer, tidningsdesign, webbsidor och förpackningar – häpnadsväckande välgjorda studentarbeten ställs ut vid Designexit 2016. Under onsdagskvällen hölls ett välbesökt vernissage. Var du inte där så hinner du fortfarande se, utställningen finns kvar till den 4 juni.

På Designexit visas examensarbeten av studenterna som alldeles strax avslutar sina tre års designstudier vid Högskolan Dalarna. Ett potpurri av färg och form och ett flertal arbeten som var svåra att slita blicken från. Alltsammans mycket välgjort.

– Vi har haft den här utställningen i 20 år men de första 17 åren bytte vi namn på den hela tiden, säger Åsa Svensson som är designlärare och gästföreläsare för designeleverna. Då var den rätt svår att marknadsföra så numera heter den kort och gott Designexit. Nu kan vi återanvända våra digitala kanaler som exempelvis Facebook och gamla studenter kan enklare följa vad som händer. De är ju våra bästa ambassadörer och finns på företag som förhoppningsvis ska anställa fler. 

Catarina Nygren och Gisela Olsen ser fram emot det stundande arbetslivet men förstår också att det kan bli tufft att slå sig in på arbetsmarknaden.

– Jag har planer på att flytta till London, säger Gisela som är mest intresserad av att fortsätta jobba med layout och webbdesign.

Catarina vill jobba med foto och retusch och har redan fått ett foto publicerat i tidningen National Geographic.

– De hade en fototävling på tema väder och jag skickade in en bild jag tagit på en blixt. Den publicerades senare i tidningen vilket såklart är en merit för mig i framtiden.

På frågan om vad som varit bäst med utbildningen svarar Catarina att den varit så varierande och att de därför har många möjligheter när de ska söka jobb.

– Vi har fått väldigt bra kunskaper och lärarna har varit toppen. Jag känner mig redo för arbetsmarknaden, säger Gisela.

Malin Palm och Malin Malmberg har under studietiden startat egen designbyrå som de drivit vid sidan om studierna. Nästa vecka flyttar de in i en egen lokal och blir företagare på heltid.

– Det har varit tufft att driva företag samtidig som vi studerat, säger Malin Palm. Vi har jobbat med ett ganska stort projekt under de två åren plus att det trillat in lite mindre uppdrag men vi har tack vare det fått en bra start på vårt företagande.

– Vi kompletterar varandra bra, säger Malin Malmberg. Det bästa med utbildningen och vår fortsatta karriär är ju att vi får vara kreativa varenda dag.

Alla designelevers portfolios kan du se på designexit.se

Text och foto: Tina Sjöström


Publicerad