Existentiell filmfestival med filmer som drabbar

14 apr 2016 17:16
För 13:e gången anordnas Existentiell Filmfestival Dalarna. Under två dagar kommer deltagarna att kunna se nio långfilmer, delta i seminarier, möta filmskapare och samtala om frågor som filmupplevelserna väcker.

Årets filmfestival, som fått rubriken ”Jag, vi, de och världen” invigdes av vicerektor Andrew Casson. Inför den förväntansfulla publiken beskrev han vikten av Högskolan som arena som kan sammanföra världen och Dalarna, och vara en plats för samtal om existentiella frågor.

– En sådan här dag visar att Mediahuset fungerar precis som det var tänkt från början. Här samlas filmfolk, lärare, forskare och studenter till samtal om viktiga och inte minst aktuella frågor som filmerna tar upp. Jag hoppas att alla får en både lustfylld och tankeväckande upplevelse.

Stefan Björnlund är projektledare för årets festival och kan glatt konstatera att alla biljetter sålt slut.

– Det märks att vår filmfestival blivit en tradition. I år har vi sålt slut på samtliga biljetter och har till och med en väntelista. Jag tror att mina förväntningar kommer att besannas – att det här blir de två bästa dagarna på året. 

Under två dagar kommer det att visas nio långfilmer plus ett antal kortfilmer och work in progress. Alla filmer har valts ut för att passa årets tema – Jag, vi, de och världen.

– Först sätter vi ett tema och sedan väljer vi filmer efter det, berättar Stefan Björlund. Det ska bli intressant att ta del av samtalen i anslutning till filmerna, hur publiken reflekterar kring de filmer vi valt ut.

Två personer som kommer att leda samtal och delge sina reflektioner på årets festival är Johanna Koljonen och Ola Larsmo, båda kulturjournalister och författare. Båda har dessutom varit med på filmfestivalen tidigare.

– Det här är ett fantastiskt arrangemang, säger Johanna Koljonen. Av erfarenhet vet jag att vi kommer att få se bra filmer som är noga utvalda och som redan testats på publik. Samtalen efter filmerna brukar också vara riktigt intressanta.

– Det här är ett forum där proffs och amatörer kan träffas, fortsätter Ola Larsmo. Formatet är både lagom stort och lagom djupt, man får se filmer som man kanske inte skulle ha valt själv men som är så bra.

– Målsättningen är att jag ska få se en film som drabbar mig lika hårt som en av filmerna senast, det var en fantastisk upplevelse, avslutar Johanna Koljonen.

Text och foto: Tina Sjöström

Publicerad