Få män på högskolans förskollärarprogram

29 jan 2016 11:44
En ny termin är i full gång på Högskolan Dalarna. Där, som på många andra ställen, finns fortfarande vissa utbildningar med nästan bara kvinnor som studenter och andra med nästan bara män.

Katharina Davidsson är programansvarig för förskollärarprogrammet på Högskolan Dalarna och vill se fler män som förskolelärare.

– Jag tycker det är tråkigt att så få män söker, det är spännande med en mångfald så att förskolan representerar samhället som det ser ut. Det gör det inte nu, säger Katharina Davidsson till P4 Dalarna. 

Samma problem finns på IT-utbildningarna, men åt motsatta hållet. 

Hans-Edy Mårtensson är programansvarig för digitalbrotts- och e-säkerhetsprogrammet. Han tycker det är synd att inte fler kvinnor söker till tekniska utbildningar, men han tror att det är svårt att hitta enkla lösningar för att locka fler kvinnor.

– Vad man kan göra på kort sikt är att jag som lärare så fort jag har möjlighet påpekar att det finns flickor som går IT-utbildningar och att det går bra för dem. Så att folk verkligen förstår att flickorna klarar sig lika bra som pojkarna, säger Hans-Edy Mårtensson till P4 Dalarna.

Lyssna på hela inslaget: P4 Dalarna

 

Publicerad