Filmforskare från Högskolan Dalarna deltar i internationellt forskningsprojekt kring "The Hobbit"

12 dec 2014 09:20
I samband med biopremiären för den sista filmen i Peter Jacksons Hobbit-trilogi lanseras nu det mest ambitiösa projektet någonsin inom filmpubliksforskning.

Forskare i 46 länder har tillsammans utvecklat en enkät som ska undersöka vad fantasy betyder för biobesökare runtom i världen. Enkäten finns tillgänglig på mer än 30 språk.

Tomas Axelson, lektor i religionsvetenskap vid Högskolan Dalarna och med en mångårig forskningsinriktning mot film- och receptionsstudier ingår i den svenska forskargruppen tillsammans med forskare från Uppsala, Lund och Växjö universitet som kommer att analysera resultaten av den svenska enkäten.

Vem gillar filmerna, och vem är kritisk? Hur ser Tolkienfans och andra publikgrupper på överföringen av Bilbos resa från bok till 3D-film(er)? Vad tycker publiken om Martin Freemans insats som Bilbo? Hur vanligt är det att delta i nätbaserade aktiviteter kring filmerna, och hur påverkar det synen på trilogin? Hur tas filmerna emot i så vitt skilda länder som Australien, Sydafrika, Japan, Indien och Finland? Kan reaktioner till Hobbit-filmerna ge upphov till eller vara en del av en gemenskap? Formulerar filmen tankar om livet i stort? Detta är bara några av de frågor som projektet hoppas kunna besvara, och som kan knytas till större frågor om fantasygenrens roll i vår tids kultur.

- För tio år sedan gjorde några av forskarna bakom det här projektet en liknande men mindre omfattande studie av publiken för Sagan om ringen-filmerna, berättar Ingrid Stigsdotter, filmvetare i vid Linnéuniversitetet, som koordinerar den svenska gruppen. Den gången samlades 25 000 svar in, men då deltog inga svenska forskare. Nu hoppas vi, i den svenska projektgruppen, på ett stort intresse för enkäten i Sverige och runtom i världen.

Tomas Axelson uppmanar alla som ser filmen här i Dalarna och i Sverige vill dela med sig av sina åsikter och tankar genom att fylla i de 29 enkätfrågorna som tagits fram och att vi i Sverige kan bidra till en intressant helhetsbild av den globala filmpublikens upplevelser.

Enkäten finns på: worldhobbitproject.org

Publicerad