För ingenjörer väntar en bra arbetsmarknad

18 mar 2015 16:19
För andra året arrangerades Teknikmässan, två inspirerande dagar där skolelever fått kunskap om ingenjörsyrken och tekniska utbildningar.

Dessutom fanns ett flertal av regionens arbetsgivare på plats för att beskriva vilka spännande yrkesval en teknisk utbildning kan leda till.

– Ett sådan här tillfälle ger oss möjlighet att prata direkt med eleverna och beskriva ingenjörsyrket, säger Anna Larsson vid SSAB. För oss är det viktigt att visa vilken bredd vi har hos oss och att vi har behov av många olika tekniska kompetenser. Det är heller inte alla tjänster hos oss som kräver arbetslivserfarenhet, vi rekryterar även direkt från skolan.

Rebecca Tullsäng, Alicia Liss och Ellen Kyhle går alla Natur vid Soltorgsgymnasiet i Borlänge. De tycker att en dag på Teknikmässan gett många bra insikter.

– Jag har deltagit vid två seminarier, Trafikverket och SSAB, så nu vet jag mer om vilken typ av jobb som finns där, säger Ellen.

– Jag har fått många bra tips om karriärvägar framöver, säger Rebecca.

– Jag var ganska anti mot ingenjörsyrket tidigare. Nu tycker jag det verkar riktigt intressant när jag vet mer, säger Alicia.

Alla tre kommer att plugga vidare efter gymnasiet.

För NKT Cables är Teknikmässan ett ypperligt tillfälle att visa upp sig.

– Sedan vi blev uppköpta och bytte namn från Ericsson till NKT Cables är det många som vet att vi finns och vad vi gör, säger Erik Hedin. Här får vi en möjlighet att visa vilken komplex produktion som finns hos oss. Den som läser el, kraft och teknik har en bra arbetsmarknad framför sig.

– Jag brukar säga att utan oss skulle ingenting funka här på mässan, säger Linn Wibell. Utan våra kablar skulle det inte finnas elektricitet till något. 

– Idag har vi haft ungefär 340 gymnasieelever här från hela Dalarna, säger Helene Ecström, informatör på Framtidsmuseet. Vi tror mycket på den här satsningen, att få visa upp vad det innebär att jobba som ingenjör och vilka utbildningsvägar som finns. Det har varit ett extra plus att ha med Nassim Al Fakir som moderator. Han är en förebild och har fungerat som bro mellan publiken och de föreläsande ingenjörerna. Han har ställt bra frågor och lyckats skala ner all information till rätt nivå så att eleverna förstår.

Teknikmässan är ett samarbete mellan Högskolan Dalarna, Framtidsmuseet, Ljungbergsfonden, Teknikverkstan, NTA Falun-Borlänge, Teknikerjakten, Triple Steelix, Falun och Borlänge kommuner samt lokala teknikföretag.

Text och foto: Tina Sjöström


Publicerad