Från surfing till marklyft på idrottsexpo

03 jun 2015 19:38
Ett spännande utbud av studentarbeten visades upp under Idrottstränarprogrammets Expo i Falun onsdagen den 3 juni.

Studenterna Jesper Josefsson och Tommy Vestergren fick dessutom ta emot pris för sin presentation av sin forskning om övningarnas övning – marklyft.

Idrottstränarprogrammet på Högskolan Dalarna höll Expo i Falun under onsdagen den 3 juni. I samband med detta utsågs även en vinnare i ett Expo-pris som finansieras av Ljungbersfonden. Priset delas ut till den utställare som på bästa sätt kan visa upp sina studier på ett intresseväckande sätt och dessutom på ett pedagogiskt sätt kan visa på den praktiska nyttan med arbetet. 

– Jag är glada att se så många studenter här. Expon kom till som en sorts avslutningsdag för alla som har studerat idrottstränarprogrammet. Man får därmed ett minnesvärt gemensamt avslut och dessutom ges goda möjligheter att knyta kontakter inför kommande yrkesliv, sade kursansvariga Jenny Isberg under invigningen.

Själva utställningen hölls inne i LIVI-laboratoriets lokaler vid campus Falun. Här fick studenterna presentera sina arbeten och de var av mycket varierande slag – allt från vågsurfing till styrkelyft. 

– Vågsurfing är inte så utbrett i Sverige. Vi har ju inte så många platser där vågorna blir tillräckligt höga. Men de som fastnar för sporten brukar bli helt frälsta. Jag har undersökt vad som får människor att viga hela sitt liv åt surfing, säger Ellen Strand som var en av utställarna.

Vinnarna i Expo 2015 blev Jesper Josefsson och Tommy Vestergren som har studerat hur musklerna aktiveras vid olika varianter av övningen marklyft.

 – Jesper och Tommy hade en tydlig och praktisk presentation av ett konkret problemområde som leder till prestationsförbättringar och är skadeförebyggande, berättade jurymedlemmen Elin Holst.

Marklyft är en klassisk styrkelyftövning som har populariserats mycket de senaste åren, bland annat i samband med sporten Crossfits stora genomslag.

– Marklyft är en övning som aktiverar hela kroppens muskler. Vi har gjort en djupare studie där vi ställer oss frågan om olika djup på greppet ger olika typer av muskelaktivering, säger Jesper Josefsson som under Expon demonstrerade muskelaktiveringen med elektroder på kroppen.

Studien visar ingen markant skillnad av muskelaktivering om du håller lågt eller högt, så nu kan den intresserade styrkelyftaren tryggt greppa stången hur hen vill.

Text och foto: Henrik Sjögren

Publicerad