Fullsatt, festligt och tankeväckande - Teknikmässan lockade framtidens ingenjörer

15 mar 2016 19:31
Du kan också bli ingenjör! Det var det dominerande budskapet under Teknikmässan som lockade elever med inspiration kring utbildning och jobb.

Teknikmässan på Galaxen i Borlänge väckte säkerligen många idéer och förhoppningar. Den breda representationen från länets teknikföretag, de inspirerande föreläsarna och den gassade vårsolen bidrog alla till den goda stämningen och till känslan av lysande utsikter. Teknikmässan är verkligen en generator för framtidsplaner.

– Jo, det är syftet. Att ungdomarna ska se alla de jobbmöjligheter som finns inom ingenjörsyrket, säger Erika Zakrisson, projektledare för Teknikmässan.

För jobb finns det, både i Dalarna och i resten av landet.

– Vi vill ju förstås visa upp den potential som finns här i Dalarna i första hand. Därför samarbetar vi i första hand med företag från länet och med Högskolan Dalarna.

Att Dalarna har ett tekniktungt näringsliv gick ingen förbi under Teknikmässan. Det var tätt mellan företagsmontrarna och eleverna trängdes för att testa sina körkunskaper i permobil, utmana varandra i datorspel eller uppleva virtual reality.

– Vi vill att eleverna ska få tips och inspiration direkt från sina framtida arbetsgivare. Då förstår de att deras yrkesliv inte ligger så långt bort i tiden. Kanske är det bara några år tills de är anställningsbara i något av de företag som är här på mässan.

Företag inom teknisk innovation och metallindustri är något av en specialitet för Dalarna och givetvis välrepresenterade på Teknikmässan. Men Dalarnas tekniktunga näringsliv är bredare än så. På mässan fanns exempelvis husbyggare, spelutvecklare och konsulter, företag som kanske känns oväntade i sammanhanget, men som på vissa sätt är helt beroende av ingenjörer. Dessa företag kompletterar och samverkar med den klassiska industrin på ett sätt som gynnar båda parter och som skapar en dynamisk arbetsmarknad.

– Industrin har historiskt varit en oerhört viktig del av vårt näringsliv. Så är det fortfarande. I debatten låter det som om industrijobben inte finns kvar, men det är fel. Det finns gott om jobb i industrin, både i Dalarna och i Sverige, säger Hans Björke, ordförande för Framtidsmuseet.

Teknikmässan vänder sig till elever i årskurs 8 samt årskurs 3 på gymnasiet och är ett samarbetsprojekt mellan Högskolan Dalarna, Framtidsmuseet, Ljungbergsfonden, NTA Falun-Borlänge, Teknikerjakten och länets teknikföretag. Mässan arrangerades för tredje gången i år.

Text och bild: Jakob Falkerby

Publicerad