Gymnasieelever testade högskolelivet

24 feb 2016 22:13
Att ämnen som engelsk litteratur och grammatik inte behöver vara tråkiga, utan tvärtom riktigt intressanta och viktiga, blev ett 80-tal gymnasielever varse om på onsdagen, när de fick ta del av några korta föreläsningar och prova på tillvaron som student

Elever från NTI-gymnasiet och Lugnetgymnasiet i Falun samt Hagagymnasiet i Borlänge fanns på plats i föreläsningssal 6 på Högskolan Dalarnas campus i Falun. Ett gäng från Mora gymnasium fanns med nätbaserat. Hela föreläsningen hölls på engelska.

– Tanken är att de ska få en känsla av vad högre studier innebär och specifikt en försmak av några av de ämnen som vi på Engelska ämnet erbjuder, säger universitetsadjunkt Fredrik Land som höll i eftermiddagen tillsammans med tre av sina kollegor.

Akademisk engelska

John Niendorf inledde med en föreläsning om akademisk engelska. Akademiskt skrivande är viktigt, vilket ämne man än studerar, och kan vara nog så svårt att behärska även på svenska. John försökte dock lugna eleverna med att även om akademisk engelska skiljer sig från talad engelska, så finns det ingen som har det som förstaspråk. Även den som får engelskan med modersmjölken måste lära sig akademisk engelska.

– Att skriva är bland det häftigaste man kan göra. Särskilt på akademisk nivå. En jag känner skrev en avhandling om South Park. Hon är professor idag. Avhandlingen följde alla formalia, men den handlade fortfarande om en tecknad serie! Du kan skriva om vad du vill, bara du följer de akademiska reglerna, tipsade John.

Litteratur på engelska

Fredrik Land fortsatte med att prata om litteraturstudier på engelska. Många kanske frågar sig varför man ska studera litteratur?

- Att läsa böcker är att uppleva något annat än ens eget liv. Man lånar en annan människas inre, en annan människas upplevelser. Det ger oss perspektiv på tillvaron. När vi ser en film så betraktar vi ett skeende från utsidan, men när vi läser en bok så tar vi faktiskt plats inuti en annan människas kropp och själ.

– Varför läsa skönlitteratur, säger någon kanske? Det är ju bara påhittat! Visst, men om du tror att Tolkien vill säga att drakar existerar så har du fel. Det han säger är att drakar kan besegras!

Litteratur från Södra Stillahavsområdet

Anita Purcell Sjölund pratade om kulturer i Södra Stillahavsområdet och deras litteratur. Hennes föräldrar är från Samoa, men själv är hon uppväxt på Nya Zeeland.

Hon berättade om hur 500 år av kolonisation har påverkat ursprungsbefolkningens egen kultur och litteratur i hela regionen, från Australien och Nya Zeeland till Papua Nya Guinea, Mikronesien, Melanesien och Polynesien.

Hon visade hur de bilder vi i väst ofta har av exotiska stillahavsöar, med palmer och kokosnötter, som under alla år av ockupation, tryckt undan de ursprungliga kulturernas egen historia för att ersättas av ockupanternas version.

Anita berättade bland annat om Australien och hur illa aboriginerna har behandlats under hundratals år. Det dröjde till 2008 innan regeringen offentligt bad om ursäkt. Här har litteraturen spelat en stor roll som politiskt verktyg.

– Genom litteraturen har vi en chans att ta del av en historia som kastades bort för att ge plats åt den version ni läser om i skolans historieböcker, sade Anita Purcell Sjölund.

Engelsk grammatik

Julie Skogs höll en kort men underhållande föreläsning i ämnet grammatik.

– Hur bra är ni på grammatik? De flesta av er är nog ganska bra på det, ni bara vet inte om det. Vi använder grammatik hela tiden utan att tänka på det.

Hon visade hur grammatiken hjälper oss att strukturera ord och bokstäver för att bilda korrekta meningar.

- Med felaktig grammatik blir det lätt missförstånd, sade Julie Skogs.

Grammatik handlar också om att välja rätt uttryck vid rätt tillfälle. Hur artig ska man till exempel vara? Vill man till exempel låna någons penna så kan man säga det på flera olika sätt.

– Om jag säger “Ge hit pennan!”, hur uppfattar ni det då? “Ge mig pennan, tack” är kanske lite bättre och “Kan jag få låna pennan, tack” ännu lite trevligare. Vill vi vara riktigt artiga kanske vi tar i och säger “Om det inte är för mycket besvär, skulle jag kunna få låna din penna, är du snäll?”

Föreläsningarna varade i två timmar, inklusive paus. Ska man döma av engagemanget hos åhörarna, så får vi not återse flera av dem i Högskolans korridorer till hösten.

Text och bild: Anders Olofsson

Publicerad