Gymnasielärare besöker Högskolan Dalarna för ökat samarbete

16 jun 2014 17:52
Hur får vi fler ungdomar att studera tekniska ämnen på gymnasiet och Högskolan? Lärare från teknikprogrammen på gymnasieskolorna Soltorget i Borlänge och Lugnet i Falun samlades på måndagen för ett besök på Högskolan Dalarnas teknikutbildningar.

- Syftet med dagen är att skapa samarbete mellan Soltorget, Lugnet och Högskolan Dalarna kring de tekniska ämnena, säger Johan Sonne, projektledare för Teknikerjakten Falun/Borlänge.

- Teknikerjakten vill få till stånd återkommande aktiviteter som stärker ungdomars intresse för de här ämnena, berättar han vidare.

Under förmiddagen fick gymnasielärarna bland annat lyssna på akademichef Gustav Boklund som berättade om den internationella ROSE-studien.  I studien undersöker forskare vad femtonåringar från 40 länder har för attityd till naturvetenskap och teknik. På eftermiddagen öppnades dörrarna till några av Högskolans tekniksalar och lärarna fick se exempel på experiment och övningar som deras elever kan få komma och ta del av på Högskolan Dalarna.

Anki Hildingsson, lärare i design och produktutveckling vid Lugnetgymnasiet tycker att dagen var givande.

- Det här var jättebra. Det är roligt att träffa Soltorget och Högskolan och komma närmare varandra. Det blir lättare att ta kontakt med Högskolan nu när jag vet vad de gör.

Hennes kollega, teknikläraren Jonas Gezelius håller med.

- Det blir viktigt att ta med elever hit så att de får se vad Högskolan Dalarna har att erbjuda. Det ligger i allas vårt intresse att när våra elever studerar vidare så väljer de att göra det här i Dalarna.

 

Text och foto: Anders Olofsson

Publicerad