Henrik Väyrynen: Det vore intressant och utvecklande att få arbeta med människor i behov av hjälp

01 jul 2015 08:00
Henrik Väyrynen kommer från Fagersta men är sedan 5 år bosatt i Krylbo strax utanför Avesta. Henrik läser tredje året på Samhällsvetarprogrammet, inriktning statsvetenskap på Högskolan Dalarna.

Samhällsvetarprogrammet förbereder studenten till ett arbete som utredare, handläggare, samhällsplanerare och konsult i många offentliga och privata organisationer.

Varför valde du Samhällsvetarprogrammet?

Under många år funderade jag på om jag överhuvudtaget skulle studera på högskola. Men när jag väl bestämde mig, föll det sig naturligt för Samhällsvetarprogrammet. Jag har alltid följt politiska debatter och händelser och tycker att statsvetenskap är ett intressant ämne. 

Hur trivs du på utbildningen?

Utbildningen ger en bra grund med studier sociologi, statsvetenskap och juridik.

Varför valde du Högskolan Dalarna?

Jag valde mellan Högskolan Dalarna och en annan högskola. Men för att kunna få ihop pusslet med barn och familj blev det Högskolan Dalarna. 

Hur är det att studera vid Högskolan Dalarna?

Högskolan Dalarna har nästan blivit som en familj, en liten skola där man känner sig välkommen och sedd. Vi studenter och lärare hejar på varandra i korridoren och vi har en stor möjlighet att få vara med och utveckla arbetet på skolan. Till exempel har vi inom programmet studentrepresentanter som är ”studenternas förlängda arm” i frågor som kan uppstå i samband med studierna, men vi får även vara med och utveckla programmet.

Vad är det bästa med Dalarna?

Midsommar!!! Dalarna är otroligt fint på somrarna och det finns en framtids tro här.

Vad gör du på fritiden när du inte studerar?

Mycket tid går självklart åt till familjen, men jag är även politiskt engagerad här i Avesta. Jag jobbar bland annat med att studenter på Högskola/Universitet ska erbjudas sommarjobb inom sitt studieområde. Att kunna varva studier och få välbehövlig "praktik" under några veckor på sommaren.

Vad vill du arbeta med i framtiden?

Det vore intressant och utvecklande att få arbeta med människor i behov av hjälp, kanske för någon fredsorganisation i kris/krigs drabbade länder. 

Har du något tips till de som ska välja utbildning?

Jag hade inte studerat på 15 år innan jag sökte denna utbildning, vilket gjorde att det var tufft att komma in i studierna. Men jag ”gav sig tusan på” att det skulle gå, och det fungerar.

Att hoppa av var aldrig ett alternativ och jag visste att det var detta jag ville göra och behöver göra för att nå mina mål. Men har du haft ett längre uppehåll så tveka inte att ta en kurs på till exempel Vuxenutbildningen i din kommun före, det gör att du är bättre förberedd den dagen du kommer till Högskolan.

Publicerad