”Inga jobb på en död planet”

20 okt 2015 17:28
Hur kan vi utveckla det globala lärandet och utbildningarna genom ett hållbart perspektiv? Under parollen ”There are no jobs on a dead planet”, höll den nederländska professorn Arjen E.J Wals en öppen föreläsning i Högskolan Dalarnas bibliotek på tisdagen

Arjen E.J Wals är en hyllad föreläsare som rest runt i både USA, Afrika och Europa med sina frågeställningar och teser kring hållbart tänkande, i en värld där vi ska prestera mera, konsumera allt mer och samtidigt vara så informerade vi bara kan.

- Paradoxalt nog så konsumerar vi mer ju mer utbildade vi är, och inte tvärtom. Vi kan genom en hög utbildning få ett bra jobb, bidra mer till världsekonomin genom att kunna köpa mer saker, resa mer och lämna våra ”ecological foootprints” över hela världen, nämner Wals i inledningen av sin föreläsning.

Arjen E.J Wals är professor i Transformative Learning för Socio-Ekologisk hållbarhet vid Wageningen universitetet i Nederländerna, och ordförande för Social Learning for Sustainability inom UNESCO (Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur).

Hans hjärtefråga är hur vi ska kunna utveckla en utbildning som matchar en hållbar utveckling i ett globalt samhälle. Med den frågan kom han till Högskolan Dalarna och det var ett fullsatt bibliotek som ville höra honom tala.

- Vi ska fortsätta utbilda så bra som vi gör, men vi måste göra det bättre och mer effektivt. Kunskap vi hade för 80 år sedan är inte längre aktuell, och det krävs konstant uppdatering. I framtiden skulle jag vilja se ämnen som till exempel Food justice, Protein alternative, Food waste, GMO, resurseffektivitet och Food litterature på schemat, säger Wals.

Mer uppmärksamhet måste riktas på hållbart lärande och en hållbar tanke vid utbildning, menar Wals.

I ett samhälle där skolorna i tidig ålder fostrar tillverkare av ”mänskligt kapital”, som behövs för att tjäna ekonomin, så tror han att vi står inför en stor utmaning där lärandet även ska försöka fokusera på ansvarsfullt lärande, och då ett hållbart sådant.

Bland åhörarna fanns Alice Granqvist och Erik Hansson som tyckte föreläsningen skulle bli intressant och spännande att ta del av.

- Det är ett aktuellt ämne och centralt i dagens samhälle så det ska bli intressant och höra vad han har att säga, tyckte Erik.

- Jag läser till förskollärare och vår seminarielärare rekommenderade oss den här föreläsningen. Det hör ihop med det vi läser och jag har hört att han ska vara bra, sade Alice.

Text & bild: Therésa Persson

 

 

 

Publicerad