Ingenjörsutbildningar stärker samarbetet med industrin

19 jan 2016 20:48
De tekniska utbildningarna har en stark position inom Högskolan Dalarna, men hur väl står de sig i näringslivet, det var en av frågorna på Industridagen.

Genom att bjuda in företagen till dialog vill Högskolan skapa kurser som ger rätt kunskaper i rätt tid.

–­ Vi kan erbjuda kunskap, men kompetensen, den bygger vi tillsammans med näringslivet. Med dessa ord inleddes Industridagen av Högskolan Dalarnas rektor Marita Hilliges.

Att vinna näringslivets förtroende, det är viktigt för en utbildningsanordnare. Sambandet mellan de utbildningar som ges på våra lärosäten och den rådande strukturen på arbetsmarknaden har inte alltid varit så given som idag. Nu anses det självklart att en högskola bjuder in näringslivet och låter dem bidra med önskemål om hur utbildningarna ska utformas. Precis detta var syftet med Industridagen. Inbjudna företagare och utbildningsanordnare från länet fick möjlighet att blicka in i kurskatalogen och diskutera uppläggen på maskin- och materialutbildningarna samt på ännu inte lanserade ingenjörsutbildningar. 

– Vilket innehåll skulle ni vilja se i våra utbildningar? Att kurserna ska passa de behov som verkligen finns på arbetsmarknaden får ju ses som en självklarhet. Det sade Patrick Kenger, vid Högskolan Dalarna, om de nya utbildningarna. Kenger förklarade också vikten av att hålla en stadig dialog mellan företagen och högskolan. 

– Det finns alla möjligheter att påverka oss. Vi är ingen cementerad organisation som ser likadan ut år efter år. Vi förändras i takt med teknikutvecklingen och förändringarna på arbetsmarknaden.

Industridagen, som är ett samarbete mellan Högskolan Dalarna och stålklustret Triple Steelix, samlade ett femtiotal representanter för regionens industriföretag samt gymnasieskolan och högskolan. Dagen är tänkt att bli ett återkommande event. 

Publicerad