Har du glömt att anmäla dig?

21 apr 2015 15:28
Anmälan till höstterminen är stängd, men du kan fortfarande göra en sen anmälan. Om du är behörig och det finns platser kvar till den sökta utbildningen, placeras din anmälan efter de som sökt i tid och rangordnas utifrån det datum den inkom.

Gör en sen anmälan till någon av våra ingenjörsutbildningar!

Vad ska jag välja?

I en värld full av möjligheter kan det vara vansinnigt svårt att veta vad man ska välja, och vad man ska välja bort. Därför håller Högskolan Dalarna alla dörrar öppna för de som är intresserade av teknik och erbjuder "Öppen ingång".

Med Öppen ingång får du möjlighet att provsmaka de olika inriktningarna innan du väljer. Men vet du redan nu vad du ska bli när du blir stor? Då kan du direkt välja någon av inriktningarna byggteknik, maskinteknik, energiteknik eller industriell ekonomi (se länkar till höger).

Trollkarlen från Borlänge

Rodost Öncü är 19 år och född i Borlänge. Han vill förstå hur världen vi lever i fungerar. Varför den snurrar som den gör. Hans nyfikenhet har tagit honom till Högskolan Dalarna och nu håller den på att göra honom till ingenjör.

– Tänk dig att du har två bitar av en metall. Det är samma material, samma molekyler och atomer, men om du kyler ner dem på olika sätt så förändras de i grunden. Den ena blir mjuk och formbar. Den andra hård och stel. Jag tycker att det är magiskt, hur blir det så? 

Rodost möter upp mig utanför Högskolan Dalarnas campus i Borlänge med ett leende. 

Du har en stor familj och är äldst bland fyra syskon. Har du känt någon press på att du måste föregå med gott exempel och lyckas i skolan?

– Klart att mina föräldrar vill att det ska gå bra för mig. När jag var liten var det självklart att jag skulle bli något ”stort” som läkare eller advokat. Ha ett viktigt jobb. Som tur var har jag alltid gillat att läsa, samtidigt som jag är en perfektionist. När jag gör något vill jag göra det ordentligt. Då måste det bli bra.

Och nu läser du till ingenjör, det måste väl vara godkänt?

­–Absolut! Och det där med läkare eller advokat har aldrig varit något alternativ. Det är andra saker som intresserat mig. När jag var liten hade jag alltid svårt att acceptera att vinden kunde ta tag i mina kläder, eller att min arm blev varm när den var i solen. Jag ville veta och förstå. Varför blir det så? Den nyfikenheten har varit en av mina starkaste drivkrafter. Jag skulle kunna plocka isär varenda elektronisk pryl jag får tag på bara för att se hur de egentligen fungerar. För mig handlar ingenjörsprogrammet mycket om att förstå världen som finns runt omkring mig.

Har du alltid vetat att du skulle läsa teknik?

– Nej, ett tag var jag faktiskt inne på att bli psykolog. För jag tycker att människor är lika spännande som teknik. Hur vi fungerar och varför vi gör som vi gör. Det viktiga för mig är att jag får ett jobb där jag kan använda min nyfikenhet och där jag lär mig nya saker. Det som är bra med ingenjörsutbildningen är att den gör oss till problemlösare och det tror jag passar mig.

Du har gått på Öppen ingång, hur kommer det sig att du inte valde att börja på något program direkt?

– Den utbildning som jag var mest intresserad av togs bort samma år som jag skulle söka så det blev lite i sista minuten som jag hoppade på Öppen ingång. Det är jag jätteglad för idag. Nu har jag fått prova på de olika delarna av ingenjörsyrket och jag har upptäckt att det är materialteknik som verkligen fascinerar mig. Det är så grundläggande på något vis. Hela vår värld består av massa material med olika egenskaper. Om man är nyfiken som jag och vill förstå, varför inte börja där?


Publicerad