Sveriges första ingenjörer utbildades i Dalarna

30 apr 2015 11:30
Allt startade i Falu Gruva. För att borra sig ned i marken och få upp malmen har det alltid krävts två saker, teknisk utveckling och fungerade sjukvård.

I gruvan skedde ett farligt och banbrytande arbete. Det krävde nya lösningar och blev på så vis ett startskott för den kunskapsutveckling som än idag sker i Dalarna. Här finns några av världens främsta teknikföretag och Högskolan Dalarna som ansvarar för att utbilda nästa generations ingenjörer.

Kunskapens källa ligger i Dalarna

Här byggs framtiden och frågan är om du ska stå på sidan och titta på, eller om du ska vara med?

Ta en klunk av kunskapens källa.

Möt Marcus Nilsson

Jag jobbar med allt från problemlösningar till konkreta konstruktionsuppdrag

Marcus Nilsson är 24 år och tog examen 2012. Han arbetar i dag som mekanikkonstruktör på Rejlers och är för tillfället uthyrd till Dellner Couplers i Vika.

Rejlers är ett nordiskt företag som erbjuder tekniska konsulttjänster inom områdena bygg och fastighet, energi, industri och infrastruktur. Företaget har cirka 1 800 anställda varav cirka 1 000 i Sverige. 

Beskriv dina arbetsuppgifter?

– Jag jobbar med allt från problemlösningar till konkreta konstruktionsuppdrag. Min uppgift är att lösa de problem som en kund ställs inför. Det kan till exempel innebära att konstruera om en befintlig maskin eller att göra helt nya. Det är väldigt roligt! Man är med från start till mål och får se det man själv har gjort i verkligheten. Man jobbar tillsammans med andra personer för att lösa problemen och lär sig alltid något nytt.

Hur är det att jobba i Dalarna?

– Här finns både familjen och det är här jag känner mig hemma. Men som konsult kan man, om man vill, jobba i hela Sverige och även utanför Sveriges gränser. Möjligheten att kunna variera jobb i Dalarna med jobb på andra orter är en av de största anledningarna till att jag valde konsultyrket.

Vad är det viktigaste du har med dig från din tid på Högskolan Dalarna?

– Allt jag lärde mig har jag någon gång haft nytta av i arbetet. Det kan ibland vara svårt att se den direkta kopplingen när man sitter och studerar och är osäker på vad man vill göra i framtiden, men oavsett vad man än studerar så kommer man någon gång under sitt arbetsliv få användning av allt man har lärt sig.

Vad har utbildningen betytt för dig?

– Väldigt mycket! Att studera gav mig en stabil grund att stå på när jag väl skulle börja jobba. Det är först när man kommer ut i arbetslivet man lär sig ordentligt, men utan grunden hade det varit oerhört svårt. Jag har insett hur viktigt det är att samla på sig så mycket kunskap man bara kan, det är då man utvecklas och blir duktig på det man håller på med.

Vad har du för drömmar/mål inför framtiden?

– Det viktigaste är att fortsätta utvecklas och att lära mig mer inom jobbet. Jag är fortfarande ganska ny, så det finns mycket kvar att lära. I framtiden skulle jag däremot gärna vilja specialisera mig inom något område och bli duktig på det och kanske leda och driva större projekt på egen hand.

Publicerad