Krakow – kunskapsmetropol med sprudlande studentliv

17 jun 2015 13:16
En fantastisk studentstad med över 200 000 studenter varav en betydande andel kommer från andra delar av världen. Stort utbud av engelskspråkiga kurser och en fantastisk medeltida stadskärna med bra uteliv för studenter.

Det intrycket fick de tre lärarna Eva Randell, Peter Nilsson och Sverre Wide under sin studieresa till Krakow som de gjorde tillsammans med kollegan Kjetil Duvold och fyra studenter den 8-11 juni.  

– Hela Krakow andas studentliv, säger Eva Randell, lärare på samhällsvetarprogrammet. 

Högskolan Dalarna har sedan många år tillbaka ett utbyte med flera av Krakows universitet. För att stärka Högskolan Dalarnas internationalisering fick fyra lärare och fyra studenter från Högskolan Dalarna besöka studenter och lärare vid Krakows Universitet.

Syftet med resan var att undersöka de möjligheter som finns för Högskolan Dalarnas studenter att prova på att förlägga sina studier i Krakow. Och fördelarna med detta visade sig vara många.

– Tillsammans med våra studenter träffade vi andra lärare och studenter på Pedagogiska Universitetet och Krakow University. Både vi och studenterna blev mycket positivt överraskade, säger Eva Randell som är lärare på samhällsvetarprogrammet.

Berikande för både lärare och studenter

De fyra studenterna Darya Anwari, Moa Löfkvist, Ebru Kuckugöl och Jessica Rubensson ska medverka på en inspirationsdag för andra studenter som äger rum på Högskolan Dalarna i september. Där ska de berätta om fördelarna med att studera i Krakow. 

– Utlandsstudier ger studenten mycket i bagaget inför kommande yrkesliv. Det innebär en enorm personlig utveckling och det intrycket vi fick är att utbildningarna är av mycket hög kvalitet i Krakow, säger Sverre Wide som är lärare på socionomprogrammet.

Internationellt utbyte mellan högskolor och universitet gagnar inte bara studenter. Även lärare utvecklas i ett sådant samarbete.

– Det är viktigt även för oss lärare att få impulser från internationellt håll. Att få ta del av hur andra universitet och högskolor arbetar med våra frågor är berikande på många sett, säger Peter Nilsson som är lärare vid samhällsvetarprogrammet. 

Text och bild: Henrik Sjögren

Publicerad