License to Jump utsedd till årets skidbok i världen

22 feb 2016 13:34
Boken License to Jump – A Story of Women´s Ski Jumping har utsetts till årets skidbok i världen av International Skiing History Association (ISHA).

Marit Stub Nybelius, Högskolan Dalarna är en av författarna och bokens redaktör samt doktorand i idrottsvetenskap.

- Det finns flera skäl till varför det är viktigt att berätta denna historia. Det har varit och är fortfarande väldigt ojämnställt inom idrotten, och den kvinnliga backhoppningen har under 150 år fått slåss för sin existens. Samtidigt är historien intressant eftersom utvecklingen, när sporten slutligen blev organiserad, gick fort. En ny gren som jämställer de båda könen infördes berättar Marit Stub Nybelius som även arbetar som backhoppningsdomare och tv-kommentator.

- Detta är också en bok där man kan läsa om hur media har varit en del i utvecklingen och hur den största internationella idrottsorganisationen IOC länge motarbetade kvinnorna och vad som hände då det hela slutade i kanadensisk domstol. Boken innehåller berättelser om pionjärer och porträtterar intressanta personligheter, och boken lyfter också fram det arbete som familjer och ledare har lagt ner för att låta kvinnor hoppa, fortsätter Marit. 

Priset delades ut vid en ceremoni i Aspen, Colorado, den 7 april.

Annette Hofmann, andreredaktör, Karl Beijbom förläggare, Ordförande för ISHA Seth Masia och Marit Stub Nybelius, redaktör.

Publicerad