Magnus Carlsson – nybliven doktor på glid

07 jun 2015 12:06
Det råder ett stort samband mellan andelen muskelmassa och anaerob kapacitet när det gäller elitskidåkares prestationer.

Det har nyblivna doktorn Magnus Carlsson studerat i sin avhandling som lades fram för opponering den 5 juni på Högskolan Dalarna i Falun. Mycket muskler och lite fett vinner i spåret, helt enkelt.  

”Physiological demands of competitive elite cross-coutnry skiing” är namnet på Magnus Carlssons avhandling. Fritt översatt – fysiologiska krav på elitskidåkare.  

– Det finns en hög korrelation mellan anaerob kapacitet och muskelmassa. Och det är viktigt att ha en hög effektutveckling vid överkroppsarbete vid skidåkning. Ja, det visste vi väl redan. Men det har varit av betydelse för forskningsfältet att undersöka variablerna som reflekterar tävlingsprestationen vid elitlängdskidåkning, sade Magnus Carlsson under sin presentation.

Han gav även en underhållande exposé över längdskidåkningens historia, alltsedan den femtusen år gamla ”kalvträskskidan” till dagens skiathlon och masstartstävlingar.

Opponent för dagen var Eva Andersson, docent vid institutionen för idrotts- och hälsovetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Hon var mycket imponerad av arbetet och lovordade forskningen och dess praktiska betydelse flera gånger under opponeringen.

– Det är en bra avhandling och otroligt användbar för elitskidåkare. Det är gudomligt bra fakta för tränare, skidåkare och forskare som vill samarbeta, säger Eva Andersson. 

Umeå Universitet är examinerande lärosäte och det offentliga försvaret av avhandlingen gjordes på Högskolan Dalarna med tillstånd av rektor vid Umeå Universitet.     

Text och bild: Henrik Sjögren

Publicerad