Maximilian Hugh Morris: Jag vill verkligen bli en bra lärare

24 jun 2015 08:00
Maximilian Hugh Morris kommer från Shutford, England, men är uppvuxen från 5 års ålder i Sverige. I dag bor han i Oxelösund och studerar på ämneslärarprogrammet med inriktning på grundskolans årskurs 7-9 vid Högskolan Dalarna.

Varför valde du Ämneslärarprogrammet?

Jag tänkte egentligen bli polis, men mellan ansökningsperioderna började jag vikariera på min gamla högstadieskola. Redan efter andra dagen var jag fast! Jag skickade in min ansökan ganska omgående efter det – och har inte ångrat mig en sekund. Har alltid arbetat med ungdomar tidigare, så läraryrket känns ganska naturligt för mig. Det tog bara några år att upptäcka det.

Hur trivs du på utbildningen?

Hur bra som helst! Jag växer med varje moment vi läser, och jag gör allt jag kan för att ta vara på varenda dag. Det är en väldigt rolig utbildning som hittills gett svåra utmaningar, praktiska moment och massor av nyttiga vetenskapliga perspektiv på läraryrket. Jag vill verkligen bli en bra lärare, och jag känner att utbildningen ger mig alla förutsättningar att nå mina ambitioner.

Varför valde du Högskolan Dalarna?

Efter att jag ”upptäckte” det fantastiska läraryrket, började jag söka utbildningar. Min sambo och jag väntade barn då och jag hade faktiskt absolut ingen lust att flytta någonstans. Jag älskar Oxelösund, är djupt rotad här – speciellt i den Sörmländska naturen och kustfisket. Därför blev distansutbildning aktuellt, och Högskolan Dalarna erbjöd precis det jag sökte efter, med rätt ämneskombinationer som är svenska, engelska och svenska som andraspråk.

Hur är det att studera vid Högskolan Dalarna?

Det är en bra Högskola. Jag hade faktiskt inte hört så mycket om Högskolan Dalarna förut, så jag visste inte riktigt vad jag hade att vänta. Eftersom jag studera via distans är jag mest i min hemstad, campusdagarna inträffar bara en gång per termin. Men det är en fin Högskola. Det nya biblioteket är helt otroligt! Om jag kunde skulle jag ta med det hem.

Vad är det bästa med Dalarna och Falun ?

Ja – jag har hört att det är bra fiske i Dalarna men jag har inte haft chansen att testa det än. Ärligt, så har jag inte alls varit i trakterna mer än för campusdagarna så jag har inte fått någon uppfattning. Men tågresan är trivsam, det är ett vackert landskap att färdas genom. Falun är en fin stad. Det verkar stillsamt, vilket jag gillar. Lugn och ro är alltid bra.

Vad gör du på fritiden när du inte studerar?

Umgås allra helst med min sambo och vårt barn. I övrigt är mitt främsta intresse fisket. Men naturen är ju en enda stor lekpark och varje säsong erbjuder någonting roligt. Alla inslag av naturen hänför mig, insekter, fåglar, blommor.. ja, allt! Sedan älskar jag matlagning. Jag gillar alltid att lära mig nya saker. Gick en ölbryggningskurs för ett tag sen vilket var riktigt skoj! Just nu lär jag mig att spela munspel, och flyga drake.

Vad vill du arbeta med i framtiden?

Jag vill satsa på läraryrket många år framöver, dock är det inte omöjligt att jag någon gång i framtiden utbildar mig till rektor. Men vem vet vad framtiden erbjuder?

Har du något tips till dem som ska välja utbildning?

Ta det lugnt och lyssna på ditt hjärta. Det kanske låter klyschigt – men det är mitt bästa tips. Det tog sex år efter studenten för att jag skulle hitta rätt, och det var helt värt väntan. Känn inget tvång, gör bara det du tycker är roligt. Man lever ju faktiskt bara EN gång.

En sista sak; hur jobbigt det än blir under vissa delar av studierna – tänk positivt och njut av stunden!

Publicerad