Ny kurslitteratur ska möta nya vårdbehov

23 okt 2013 07:30
Ny teknik, nya riktlinjer och en förändrad allmän sjukdomsbild i samhället har skapat nya krav på framtidens sjuksköterska och sjuksköterskeutbildningen. I vår tas ny kurslitteratur i bruk för att möta detta.

– Vi som utbildningssamordnare måste ligga steget före så att vi kan möta de här förändringarna, och ett är att utbilda i kärnkompetens, säger Janeth Leksell, lektor i omvårdnad vid Högskolan Dalarna och huvudredaktör till boken Sjuksköterskans kärnkompetenser.

Kurslitteratur i första hand

Boken är i första hand tänkt att användas som kurslitteratur på grundutbildningen för sjuksköterskor, men även studenter på avancerad nivå, kliniskt verksamma sjuksköterskor och andra inom hälso- och sjukvården kan ha nytta av boken. Flera lärosäten har tagit in den för att kunna använda till vårens kursstarter.

Riktlinjer, utredning och teknik påverkar

Orsaken till framtagandet av boken är flera, berättar Janeth Leksell. Regeringen presenterade nyligen en utredning som ger patienten större makt om sin egen vård, Socialstyrelsen har fått i uppdrag att systematiskt utvärdera patientens erfarenhet av vården och det har kommit nya riktlinjer från Socialstyrelsen om användande av sociala medier i vården.

– Sociala medier och det olika appar kan erbjuda innebär nya sätt att kommunicera med patienten som vi måste förhålla oss till, säger Janeth Leksell.

Dessutom har sjukdomsbilden i landet förändrats.

– Ju bättre vård som ges desto fler blir det som lever med sina sjukdomar, vilket betyder mer vård i hemmet. Det ställer andra krav på vård och behandling, säger Janeth Leksell, som tillsammans med medförfattaren Margret Lepp vid Göteborgs universitet jobbat i ett och ett halvt år med boken.

Publicerad