Stort intresse för högskolestudier

23 okt 2014 10:56
Höstens Öppet Hus på Högskolan Dalarna lockade en mängd gymnasieelever från hela länet. Biblioteket fylldes till bredden av nyfikna och vetgiriga ungdomar vid det inledande informationsmötet.

Ett sorl utan dess like och blippande mobiler fyllde Högskolans bibliotek när flera hundra gymnasieelever samlades för att få en inblick i vad Högskolan Dalarna kan erbjuda dem när det gäller fortsatta studier. Elever ur årskurs två och tre från länets alla gymnasieskolor var inbjudna. En minimässa där samtliga program presenterades samt seminarier om de olika utbildningarna stod på programmet.

Högskolan Dalarna är ett förhållandevis litet lärosäte men istället mycket snabbfotad. Man har satsat stort på tekniska lösningar för att hänga med i den snabba digitala utvecklingen. Idag har man studenter från ett 60-tal olika länder, de flesta av dessa svenskar som bor eller vistas utomlands. Möjligheten att kunna delta på livesända föreläsningar och kommunicera via olika chattlösningar gör distansutbildningarna mer och mer populära.

– Varför ska man studera? Frågan ställdes av Janne Svärdhagen vid det inledande informationsmötet.

– Jag vill påstå att de handlar om så mycket mer än att bara leda till ett jobb, fortsatte han. Genom studier får ni nya tankar och nya perspektiv. Studierna kan leda till att ni reser utomlands eller börjar forska inom något spännande ämne. De kan faktiskt skapa oändliga möjligheter för er. 

Hanna Fernvik läser sista året vid Kristinegymnasiet i Falun. Hon var mest nyfiken på ekonomiprogrammet och i fall ekonomistudier skulle kunna vara en framtid för henne.

– Jag tycker det är jättebra att Högskolan ordnar Öppet Hus på det här sättet. Det ger oss gymnasieelever en bra bild av utbudet, många kan säkert få tips om utbildningar och yrken de inte tänkt på. Jag kommer troligen att göra något annat direkt efter gymnasiet och läsa vidare om några år.

Text och foto: Tina Sjöström

 

 

Publicerad