Idag kan man säga att en ingenjör jobbar som problemlösare

22 apr 2015 16:03
Ordet ingenjör kommer av latinets ingenium som betyder klokhet och ingeniare som betyder snärja, utforma.

Första gången ordet ingenjör användes för att beskriva ett yrke var inom den franska militären, där ingénieur betydde krigsbyggmästare. Ordet civilingenjör uppstod för att helt enkelt beskriva en ingenjör som inte jobbar inom det militära.

Idag kan man säga att en ingenjör jobbar som problemlösare. En arkitekt har ritat ett hus, hur ska det byggas för att inte ramla ihop vid första stormvind? Solenergi finns i söder, rent vatten i norr, hur transporterar vi energin till Europa och vattnet till Afrika? Ett företag går med förlust, hur kan vi göra verksamheten mer effektiv? Vill du ha svaret på dessa, och en massa andra frågor, ja då vänder du dig till en ingenjör.

Möt Mikael Frid

"Det är viktigt att du gör saker för sin egen skull, inte för att andra förväntar sig det"

Mikael Frid är 27 år och ingenjör i byggteknik. Han är målmedveten, eller envis, beroende på vem du frågar. Han tycker i alla fall inte om att göra saker halvdant. Istället strävar han efter att bli bra på det som han tycker är kul, och syssla med just det. I hans värld har det funnits en tydlig väg och den var framåt. Men som 22-åring stannade han upp och insåg att den i många avseenden byggde på andra förväntningar. Mikaels utmaning blev då att ta reda på vad han själv ville och våga följa sin magkänsla.

Mikael om tiden på Högskolan Dalarna

När jag slutade gymnasiet var det givet att jag skulle flytta iväg och plugga. Då fanns inte Högskolan Dalarna på radarn. Istället valde jag mellan Stockholm, Uppsala och Göteborg. Jag tyckte bäst om staden Göteborg och började en ingenjörsutbildning inom kemiteknik på Chalmers. Jag visste fortfarande inte riktigt vad jag ville göra, men jag hade gillat kemin på gymnasiet så det kändes som ett bra val. Allt gick av sig självt. 

Men det jag upptäckte efter ungefär ett år var att utbildningen inte riktigt passade mig och därför trivdes jag inte heller med skolan. För mig blev det en stor grej för jag har alltid, medvetet eller omedvetet, följt mallen för vad som förväntas och att hoppa av studierna ingick inte i planen. Att jag vågade ta det beslutet är något som jag är väldigt stolt över idag.

Så istället för att fortsätta gick jag tillbaka och började fundera på vad jag egentligen tyckte var roligt. Ganska snart kom jag fram till att jag gillar att bygga saker och då fanns det lite olika alternativ. Jag kunde bli hantverkare, men jag var rädd för att jag inte skulle känna att jag fick använda huvudet tillräckligt mycket. Jag var inne på arkitekt, men kom fram till att jag nog inte var tillräckligt konstnärlig lagd. Och så fanns det byggingenjör, för mig blev det den perfekta medelvägen. När jag såg att utbildningen fanns här i Dalarna var det bara att hoppa på. Ett beslut som jag aldrig har ångrat. 

Mikael om jobbet som VVS-konsult på ÅF

Det jag gillar med mitt jobb är att vi håller på med saker som är viktigt och påverkar alla i vardagen, även om de inte tänker på det. VVS–konsult kanske inte låter så spännande, men det är nog för att människor inte vet vad vi gör. I mitt jobb så arbetar jag framförallt med att ta fram så smarta och energisnåla lösningar för ventilations-, värme-, tappvatten- och avloppssystem som möjligt. Det är en avgörande pusselbit om vi ska lyckas bygga ett klimatsmart samhälle.

ÅF är ett stort teknikkonsultföretag som finns över hela världen och vi har över 120 konsulter här i Borlänge. Just nu jobbar jag med utbyggnaden av akademiska sjukhuset i Uppsala. Det är ett stort projekt där vi är många konsulter som jobbar tillsammans. Men annars kan jag också jobba med mindre fastighetsägare, där vi kanske tittar på hur vi kan förbättra förutsättningarna för energianvändning i kontor och butiker.

Det är ett spännande område där det hela tiden sker nya saker, med ny teknik och nya lösningar. Och alla som finns här på företaget är otroligt engagerade och hjälpsamma. Det tror jag kan hänga ihop med att jag jobbar på ett kontor som ligger ute i landet, och inte i någon storstad. Miljön är lite varmare här, människorna lite öppnare, och jag trivs väldigt bra.

Publicerad