På Högskolan Dalarna jobbar två av Sveriges starkaste tjejer

06 maj 2015 16:34

Linda Vixner, doktor i medicinsk vetenskap, tog guldmedalj i sin ålders- och viktklass. Åsa Bartholdsson, lektor i pedagogiskt arbete, tog silver. 

Både Åsa, 51, och Linda, 43, upptäckte båda styrkelyftsporten för endast ett par år sedan. Men när de väl fastnade för det så gjorde de det med besked. Deras plötsliga intresse överraskade inte minst dem själva.

– Hade någon sagt att jag skulle vara bäst i Sverige på styrkelyft för några år sedan så hade jag bara skrattat åt dem, säger Åsa Bartholdsson och Linda nickar igenkännande.

Tunga vikter mot ryggont

Linda Vixner hade länge lidit av svåra ryggproblem och stod inför valet att göra en ryggoperation. Men hon valde en annan väg – tung styrketräning.

– Mer och mer forskning visar att träning med riktigt tungt motstånd ger mycket goda effekter på kroppsliga besvär, säger Linda Vixner.

Linda började träna på Måndagsklubbens lokaler strax bredvid Högskolan i Falun och kom snart i kontakt med träningskompisar som såg varthän Lindas styrka kunde ta henne. Hon uppmuntrades att tävla i styrkelyft – där grenarna knäböj, bänkpress och marklyft ingår. 

– Mina nya träningsvänner sade till mig att ställa upp på SM för ett par år sedan. Det gick bra och jag kvalificerades till VM förra året som gick i Sydafrika. Där kammade jag hem ett delgrenbrons i bänkpress och kom femma totalt i styrkelyft, säger Linda.

Tunga vikter ger hälsa och välbefinnande

Både Åsa och Linda talar sig varma om styrkelyft som träningsform. De upplever att de har fått ett nytt liv sedan de började.

– Mina ryggsmärtor har helt försvunnit sedan jag började med styrkelyft. Jag mår också bättre överlag. Det är en fantastisk att känna sig stark och livet blir överhuvudtaget lättare, säger Linda Vixner. 

– Min kropp har aldrig mått så här bra någonsin, berättar Åsa Bartholdson, som liksom Linda började med crossfit innan de kom in på styrkelyft.

– Crossfit är en rolig och social träningsform och jag håller på med det fortfarande. Men det är styrkelyft som ger de där extra kickarna, säger Åsa.

Goda chanser i VM

Nu ser Åsa Bartholdsson fram emot VM i styrkelyft som kommer att arrangeras i Finland i juni.  

– Det är många starka damer i min ålders- och viktklass, så det kan bli svårt att få medalj, säger Åsa när hon får frågan om vilka chanser hon har. Men hon blir omedelbart tillrättavisad av Linda.

– Så ska du inte säga! Du ligger bland de fem bästa nu och har goda chanser att få brons. Då blir du tredje bäst i världen, säger Linda till Åsa.

Text och foto: Henrik Sjögren

Publicerad