Prins Daniel besökte Högskolan Dalarna för att prata entreprenörskap

18 feb 2016 19:50
På torsdagen samlades en stor mängd åhörare – troligen rekord – i Högskolans bibliotek för att lyssna till en inspirationsföreläsning om och kring entreprenörskap med Prins Daniel som en av deltagarna.

Prins Daniel, som själv har en bakgrund som entreprenör, är mycket engagerad i frågor som rör nyföretagande. Föreläsningen ingick i Prins Daniel Fellowship som är ett samarbete mellan prinsen, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), framstående entreprenörer och företagsledare.

– Det finns flera skäl till att vi har dragit igång det här, sade Prins Daniel. Dels vet vi att ni är en generation som vill förändra saker och påverka samhället. Att driva företag är ett väldigt bra sätt att påverka.

– Vi ser dock att trots att det är väldigt många som kan tänka sig att bli entreprenörer, så är det väldigt få som tar steget. Vår vision är att få fler unga att våga starta företag.

Förutom Prins Daniel deltog följande särskilt inbjudna företagare och inspiratörer:

  • Melker Andersson. Känd kock och krögare som driver flera hyllade restauranger.
  • Anna Stenberg. Jobbade tidigare inom Kinnevik och driver nu WES, Women Executive Search, ett rekryteringsföretag som specialiserat sig på att hitta kvinnliga chefer och styrelsemedlemmar.
  • Saeid Esmaeilzadeh. Har en bakgrund som kemist och driver nu investmentbolaget Serendipity.

Moderator var Johan Weigelt, akademisekreterare och vice vd, vid IVA. Han bad deltagarna berätta hur det gick till när de startade sitt första företag.

Saeid Esmaeilzadeh: Serendipity betyder ungefär lyckosam slump. Lite grann så var det som företaget kom till. Jag hade utfört ett experiment som gick fel, men resultatet råkade bli världens hårdaste glas. Det blev startskottet.

Melker Andersson: Jag var en ambitiös kock och fick chansen att ta över en restaurang på Fredsgatan 12 i Stockholm. Jag lånade 110 000 kronor av mina föräldrar. De trodde aldrig de skulle få se sina pengar igen, men själv tänkte jag inte alls på riskerna. Det är 23 år sen och det har blivit några restauranger sedan dess. 

Anna Stenberg: Mitt företag föddes ur en frustration. På Kinnevik jobbade vi med olika rekryteringsföretag för att hitta chefspersoner och märkte att de var dåliga på att presentera kandidater ur ett mångfaldsperspektiv. Alla som kom var män som hette Johan och var 45 år. Jag tyckte att hela headhunting-branschen var jättedammig ville röra om i grytan. Sedan vi startade WES har vi rekryterat 200 chefer, varav 80 procent kvinnor och 50 procent med utländsk bakgrund.

Prins Daniel: Jag hade en passion för träning och tränade flera kunder. Jag och en kompis kände att det var dags att ha ett eget ställe där vi kunde lägga servicenivån lite högre. 

Vilka är era drivkrafter? Varför ska man vara entreprenör?

Saeid Esmaeilzadeh: Än så länge har jag inte hitta något som är roligare. Det är problemlösning hela tiden. Det kan låta jobbigt och passar kanske inte alla. Men har man viljan så ska man definitivt starta eget. Livet är för kort för att ge upp och inte följa sina drömmar!

Anna Stenberg: Det känns inte som ett jobb, snarare som ett intresse eller en drog. Man får också en enorm frihet. Man kanske jobbar dygnet runt någon gång, men det känns inte så. Frihet är också att man själv skapar företagets värderingar och kultur.

Melker Andersson: Det är en enorm lyx att få bygga och skapa något själv, utan att någon står och säger hur man ska göra. Att vakna varje morgon och få bestämma sin egen agenda är fantastiskt, tycker jag.

Är det alltid lika kul?

Saeid Esmaeilzadeh: Nej, jag vaknar varje morgon med prestationsångest. Det kan låta negativt, men jag tror att det finns något positivt i det. Jag kommer ursprungligen från Iran. Innan tonåren hade jag två nära-döden-upplevelser. Det är trauman som format mig. När något känns jobbigt idag så tänker jag: jag kommer inte dö. Kanske får jag några smällar, men jag överlever.

Anna Stenberg: Man måste lära sig tackla sina misslyckanden, inte se det som att man inte kan fortsätta. Se det som en möjlighet. Move on!

Melker Andersson: Intresse och glöd är otroligt viktigt. Man får inte ge sig. Vi har nyss öppnat en ny krog där vi fått lite pisk från gäster och media i början. Ja, men då måste vi ändå stå upp och tro på det vi gör!

Prins Daniel: Vi hade två små gym som funkade bra. Det gav oss bra självförtroende. Då slog vi till och hyrde en fem gånger så stor lokal med 5-6 miljoner i årshyra och svindyra maskiner. Det visade sig vara otroligt trögt att få igång. Ändå tänkte vi inte att det var ett misslyckande, utan fokuserade på hur vi skulle tweaka till och få igång det.

Prins Daniel som drev gymmet tillsammans med sin kompis ville här ta tillfället i akt att avliva en gammal myt.

– Man hör ofta att man aldrig ska starta företag med sin bästa vän. Men ska man ta en risk vill man väl göra det med någon man känner och litar på, eller hur?

Även publiken fick ställa frågor. En åskådare pekade på vikten av ödmjukhet som entreprenör och fick medhåll från experterna. Att inse att man inte måste kunna allting. Det du inte kan själv, finns det andra som kan. Ta hjälp!

Avslutningvis, har ni något gott råd att dela med er av?

Melker Andersson: Känns det bra, så bara kör! Tycker du din idé är bra så kommer andra också tycka det.

Anna Stenberg: Återigen, man måste inte kunna allt själv. Slå dig ihop med andra som har styrkorna du själv saknar.

Prins Daniel: Skaffa en mentor. Det finns väldigt många som vill hjälpa till, fler än man tror!

Saeid Esmaeilzadeh: Var inte självkritisk. Såga inte dina egna idéer, låt världen göra det i så fall. 

Eftermiddagen fortsatte med rundabordssamtal där inspiratörerna deltog tillsammans med speciellt inbjudna studenter från olika utbildningsprogram vid Högskolan Dalarna.

Text och bild: Anders Olofsson

Publicerad