Proffsiga examensarbeten av mediastudenter

23 mar 2016 21:48
Vid onsdagens Expo 2016 visade avgångsstudenterna upp sina examensarbeten – en intressant blandning av film, liveradio, ljudinstallationer, ljussättningar och manusarbeten.

För första gången fick avgångsstudenterna vid Mediehuset visa upp sina examensarbeten och slutprojekt för allmänheten när Mediehuset öppnade upp för kreativa möten. Vid olika stationer kunde besökarna ta del av välgjorda produktioner och studenterna berättade villigt om sina projekt. Om några veckor ska de flesta göra sin praktik och äntligen få använda sina kunskaper i skarpa produktioner.

Linn Tinnerholm har läst manusproduktion och berättar att utbildningen handlat om mycket mer än bara skriva manus.

– Vi har producerat egna filmer, lärt oss gestaltning och jobbat med olika format. Allt från radioteater till kortfilm och tv-serier. Det gör att vi är bättre rustade för arbetsmarknaden. Jag kommer att sikta in mig mer på producentskap och även försöka jobba med regi. 

På ett bord står en skärm där ett dataspel visas. Erik Odd berättar att han och en studiekompis gjort en dokumentärfilm om en person som jobbar med att kommentera när proffs spelar mot varandra.

– E-sport blir allt större och att kommentera spel är egentligen inte konstigare än att det finns kommentatorer för fotbollsmatcher. Kim Larsson, som vi gjort vår dokumentärfilm om, kan alltså försörja sig som kommentator. Han är dessutom den enda som kommenterar på svenska. Filmen är inte riktigt klar än så vi planerar att försöka färdigställa den under sommaren.

Ett nytt koncept som fått namnet Live i dur är radio med bild. Radioprogrammet filmas alltså och kan ses live, inte bara lyssnas till.

– Fokus har varit på livemusik, berättar Tomas Andersson. Vi har gjort fem program och haft olika band med varje gång. Det som är unikt med vår idé är att den fjärrproduceras. Vi behöver alltså ingen studio utan kan sända från vilket rum som helst.

– För att testa att det verkligen funkar har vi sänt från olika rum här på Högskolan varje gång, fortsätter Pontus Bergström. Den här tekniken är rätt ny så vi har samlat på oss spetskunskap som vi kommer att ha nytta av när vi ska ut och söka jobb.

Ola Sandberg har valt att göra en ljudinstallation i en hiss.

– Jag tycker det är intressant att se vad som händer när något annorlunda och ovant inträffar. Med ljud i en hiss kanske någon väljer att stå kvar och lyssna, struntar i att kliva ur på sin våning och följer med hissen när den åker vidare. Så gör man ju inte i vanliga fall, plötsligt har personen brutit ett mönster.

Ola Sandberg kommer även att ha en installation på utställningen Avesta Art under sommaren.

Text och foto: Tina Sjöström

Publicerad