Samarbete kan revolutionera fordonsbranschen

26 okt 2015 14:47
För att kunna utveckla en helt ny generation rullformningsmaskiner, som klarar att forma höghållfasta stålprofiler i 3D, har Ortic AB från Borlänge bland annat tagit hjälp från Högskolan Dalarna.

Ortic AB från Borlänge utvecklar maskiner för rullformning av plåt. Det unika med Ortics maskiner är att de formar profilerna i ett svep med såväl vridna och böjda som raka detaljer. Den speciella rullformningstekniken har hittills används för skräddarsydda maskiner till legotillverkare i framför allt byggbranschen där 3D-profilerna bland annat använts för takkonstruktioner i stora idrottsarenor. Nu vill man ge sig in i fordonsbranschen eftersom tekniken passar perfekt för framtagning av delar som stötfångare, dörrbalkar och takbågar. 

Inom fordonsindustrin strävar man efter så lätta material som möjligt och är därför intresserade av profiler i höghållfasta stål. Att rullforma ett höghållfast stål skapar dock vissa problem och det är här Högskolan Dalarna kommer in i bilden.

– Ju högre hållfasthet stålet har desto högre blir också återfjädringen, berättar Pasi Juujärvi, adjunkt på maskinteknik, som leder det arbete som görs från Högskolan Dalarna. Rullformningsprocessen har simulerats med FEM där fokus varit på hur väl återfjädringen predikteras beroende på vald modell för materialets plasticeringsegenskaper.

För att nå målet att revolutionera fordonsbranschen har ett EU-projekt genomförts. De fyra parter som deltog är Ortic AB, Högskolan Dalarna, universitetet i spanska Mondragón och det spanska företaget Fagor Arrasate. Projektet är uppdelat i ett flertal delprojekt, så kallade work packages, och Högskolan Dalarna är involverade i några av dem.

– Med hjälp av simulering kan vi ta reda på hur maskinen ska ställas in för att ta fram en viss sorts profil, fortsätter Pasi Juujärvi. Det är både billigare och effektivare än att testa sig fram i en riktig maskin. Vi utvärderar vilka materialmodeller som är mest lämpliga för olika ändamål. I samarbete med universitetet i Mondragón har vi gjort experimentella rullformningar, mätt upp resultatet och jämfört med våra simulerade resultat. Våra resultat visar att den här metodiken kopplat till lämpliga materialmodeller är en bra väg för att sedan kunna designa verktygen och maskinen.

Text: Tina Sjöström

Publicerad