Samarbetet som ska ge ingenjörsstudenterna jobb

23 jan 2015 09:53
Behovet efter byggnadsingenjörer bara växer i Dalarna. För att studenter och företag ska mötas anordnar byggsektorn och Högskolan Dalarna en arbetsmarknadsdag varje år.

Däremot har könsfördelningen på ingenjörsutbildningarna som var på väg åt rätt håll, blivit sämre.

En effekt av pensionsavgångar och långsam rekrytering har gjort att byggbranschen skriker efter arbetskraft. På Högskolan Dalarna i Borlänge anordnade skolan och byggsektorn under tisdagen en arbetsmarknadsdag där studenter och företag träffades för en första inblick i branschen och en chans till praktikplatser och anställningar. Byggnadsingenjörsstudenterna Camilla Palmqvist, 26 år och Josefin Abrahamsson, 20 år pluggar första året och var på plats för att leta sommarjobb.

– Det är svårt att få sommarjobb när man pluggar första året, men det är skillnad från företag till företag. Det här är bra för man får en bild av företagen, säger Josefin Abrahamsson.

Under förra året var det rekordmånga studenter som fick fast anställning nästan direkt efter sin examen. Nästan 80 procent hade byggjobb redan i oktober.

– Vi har ett systematiskt sätt att arbeta i form av ett program som följer genom alla läsåren, och arbetsmarknadsdagen är en sådan aktivitet. De som gick ut byggingenjör förra året lyckades oerhört bra på arbetsmarknaden, det är svårslaget, säger Dan Gustafsson på byggutbildnings- och utvecklingsföretaget Star i Falun som arrangerar dagen.

Att jobben går åt fort till de nyexaminerade ingenjörsstudenterna är det inget tvivel på, då Fiskarhedenvillan i Borlänge rekryterade åtta stycken nyutbildade studenter under förra året. En siffra som däremot pekar tydligt nedåt är antalet kvinnor i bland årets ingenjörsstudenter.

– Jag vet inte varför det ser ut som det gör. Vi har haft ganska mycket tjejer i våra utbildningar, därför är jag förvånad över att könsfördelningen på ingenjörsutbildningarna går åt fel håll, säger Dan Gustafsson.

För att rekrytera fler kvinnor brukar byggsektorn föreläsa för högstadie- och gymnasieelever för att locka dem till ingenjörsutbildningarna. De nyblivna ingenjörsstudenterna Camilla Palmqvist och Josefin Abrahamsson ser bara positivt på att gå in i den mansdominerade branschen.

– Jag tycker det känns kul att röra om i grytan lite. Vi är tre tjejer i vår klass på 25 elever så det kan ju vara att tjejer inte är lika intresserade eller att man just ser det som en bransch för män, säger Camilla Palmqvist.

Källa: dalademokraten.se


Publicerad