Seminarieserie om aktuell forskning ska främja näringslivet

22 maj 2013 09:36
I måndags startade en seminarieserie där forskare från Högskolan berättar om forskningsresultat som kan ge näringslivet i Dalarna nya fördelar. Serien är ett initiativ från Region Dalarna och Högskolan Dalarna och är ett led i den nya Dalastrategin.

Jörgen Elbe
Jörgen Elbe presenterade forskningsresultat som resulterat i ett praktiskt verktyg som hjälper småskaliga företag att se vad som krävs för att bli mer attraktiva på utlandsmarknaden.

Först ut var Jörgen Elbe, docent i företagsekonomi, som berättade om hur företag i turistnäringen får hjälp att bli mer effektiva på utlandsmarknaden genom att exportera turism.

– Det är relativt få som jobbar aktivt med att visa vad vi har att erbjuda i Dalarna, de flesta företagen tar mer emot de turister som kommer. Utlandsmarknaden används som ett komplement för att förlänga säsongen, säger Jörgen Elbe.

Verktyg för förståelse

Han presenterade ett forskningsunderlag han varit med att ta fram som ligger till grund för webbplatsen www.exportmognad.se, ett verktyg som tagits fram av Region Dalarna där företag själva kan få en ökad förståelse för vad som krävs för att jobba med utländska företag. Verktyget är framtaget med hjälp av ett tiotal experter som intervjuats och en enkät där 29 utländska researrangörer fått uppge vilka krav och förväntningar de har på svenska destinationer och företag.

Lotta Magnusson
Lotta Magnusson, länsturismansvarig på Region Dalarna, berättade mer om projekten Kurbits och Kurbits Export. Projekten är utvecklade av Region Dalarna och projektet Kurbits har exporterats över hela landet. Sedan januari 2012 ägs och drivs Kurbits av Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS).

Flera hundra företagare har hunnit använda verktyget sedan lanseringen 2011 och just nu pågår en fortsättning i pilotprojektet Kurbits Export.

– Kurbits export är till för att hjälpa de företag som inte riktigt nådde upp till de kompetenskrav som ställts på exportmognad.se. Första pilotomgången företagare är uppe i Sälen-Idre-området just nu, och de ska vara klara till sommaren. Till hösten körs projektet igång på allvar, säger Jörgen Elbe.

"Kul se forskning omsatt i praktik"

En av de som besökte seminariet var Anna Björkman, verksamhetschef på Falu gruva som uppskattade att ta del av forskningsresultaten.

– Det är jättespännande och utbildning naturligtvis, man behöver det. Sen är det kul att se forskning omsatt till praktik, det är samma i branschrådet där forskningen kan träffa turistnäringen, jättebra, säger Anna Björkman.

Anna Björkman
Anna Björkman, verksamhetschef på Falu gruva, var en av dryga trettiotalet deltagare från akademi och näringsliv vid seminariet.

Publicerad
Text:
Hannes Forssell
Foto:
Hannes Forssell