Shada Shawali: Jag har tankar på att starta ett HVB-hem för förtryckta kvinnor

15 jul 2015 08:00
Shada Shawali föddes och växte upp i Saudiarabien men bor nu i Falun och studerar andra året på Socionomprogrammet vid Högskolan Dalarna.

Socionomprogrammet förbereder för socialt arbete på olika nivåer och i olika verksamheter t ex inom socialtjänst, hälso- och sjukvård, skola, arbetsförmedling, försäkringskassa, kriminalvård och frivilligorganisationer.

Varför valde du Socionomprogrammet?

Jag brinner för människor och anser att världen idag inte är på förbättringsvägen utan tvärtom. Fattigdom, krig, misär, elände och människor som blir mer och självupptagna. Istället för att bara ”klaga” vill jag förändra och förbättra.

Hur trivs du på utbildningen?

Jag trivs bra. Det är väldigt intressant det vi läser om och för mig så betyder det väldigt mycket.

Varför valde du Högskolan Dalarna?

Jag har levt större delen av mitt liv i Falun och vill inte flytta. När utbildningen erbjöds här, så blev Högskolan Dalarna ett naturligt val.

Hur är det att studera vid Högskolan Dalarna?

Det är annorlunda mot gymnasiet.

När jag sökte till Socionomprogrammet hade jag precis tagit studenten. Det var svårt att studera första året. Inte för att ämnet vi studerade var svårt utanför för att jag inte hade studietekniken. Nu har jag fått in tekniken och det är relativt lätt att studera. Men det gäller att ha disciplin.

Vad är det bästa med Dalarna och Falun?

Eftersom jag bott här länge så har jag inte reflekterat så mycket över det. Men det är nog bekvämligheten över att man känner igen staden väl. Det blir någon slags trygghet. Falun är en oerhört fin stad, framför allt på vintern.

Vad gör du på fritiden när du inte studerar?

Jag har inte speciellt mycket fritid, studierna tar upp nästan all min tid. Men på den lilla fritid jag har blir det träning och att bara ta det lugnt.

Vad vill du arbeta med i framtiden?

Jag vill jobba med heder och våld i nära relationer. Vill uppmärksamma frågan och ämnet mer och sprida mer kunskap. Jag har även tankar på att starta ett HVB-hem för förtryckta tjejer/ kvinnor.

Har du något tips till de som ska välja utbildning?

Engagemang oerhört viktigt, att orka engagera sig i människorna man träffar. I vårt yrke kommer vi inte träffa lyckliga människor utan tvärtom, människor som har haft det tufft på alla plan, fått kämpa och slita. När dessa människor möter oss på socialtjänsten, kriminalvården eller vart de nu hamnar, så vill de att vi är engagerade och hjälper dem. De vill känna att vi är där för dem, på riktigt.

Publicerad