Studentporträtt: Nils Wistrand studerade vid kinesiskt universitet

08 mar 2012 10:00
Nils Wistrand går tredje året på personal- och arbetslivsprogrammet - PAL. Han valde att studera vid Tianjin University of Finance and Economics (TUFE) i Kina under höstterminen 2011.


Nils Wistrand går sista året på Personal- och arbetslivsprogrammet vid Högskolan Dalarna.


Tianjin University of Finance and Economics

Nils Wistrand går tredje året på personal- och arbetslivsprogrammet - PAL. Han valde att studera vid Tianjin University of Finance and Economics (TUFE) i Kina under höstterminen 2011. Högskolan Dalarna har samarbete med TUFE inom bl a statistik och nationalekonomi med utbyten av studenter, lärare och forskare mellan de två lärosätena. Samarbetet har pågått sedan år 2006. TUFE är beläget vid kusten ca 12 mil från Peking.

-Jag ville gärna gå en kurs inom det område jag läser här vid Högskolan Dalarna, något som har med personalpolitik och management att göra, säger Nils Wistrand.

Nils berättar om sin resa till Kina, all planering innan och hur det blev för honom. Han säger mycket kloka saker om att åka till ett annat land och studera, att möta en helt annan kultur. Utbildningarna man går är nyttiga i sig men frågan är om inte just mötet med andra språk och kulturer ger den stora erfarenheten.

Inte riktigt som planerat - men det blev bra ändå
Terminen hade inte riktigt startat när han kom. Det var tomt i byggnaden. Han började leta och hittade så småningom personal, lärare och gruppen i vilken han skulle ingå under terminen.

Det blev inte riktigt som Nils väntat sig med kurserna men det blev väldigt bra ändå.
-Det visade sig att jag hamnat i en kurs för att studera kinesiska. Det var intressant. Skam den som ger sig, säger Nils och skrattar. Hans studiekompisar kom bl a från USA, Mongoliet, Vietnam, Korea och Ungern.

Kan man ge råd till studenter som funderar på att resa ut?
Det är svårt att generalisera när man ska berätta om att studera t ex i Kina. Det är stora skillnader beroende på var man hamnar förstås.
-Det är viktigt att förstå att det kan uppstå saker. Det är en fördel att vara behäftad med en portion tålamod och att försöka vara flexibel, anser Nils Wistrand. Det handlar ju om stora kulturskillnader och det ger väldigt intressanta erfarenheter, säger han.

I början av sommaren 2011 besökte Marita Hilliges och en delegation från Högskolan Dalarna samarbetsuniversiteten i Kina. Bl a besökte de Tianjin University of Finance and Economics. I samband med besöket där fick Marita Hilliges, rektor för Högskolan Dalarna, ta emot en utmärkelse som gästprofessor vid universitetet.
Läs om besöket

Läs mer om de kinesiska universiteten:
http://www.du.se/Student/Studera-pa-Hogskolan/Utlandsstudier/Partneruniversitet/International-Student-Handbook-2011/

Läs mer om Personal- och arbetslivsprogrammet: 
http://www.du.se/sv/Utbildning/Utbildningsprogram/Personal--och-arbetslivsprogram/
 

Text och bild: Annette Skogsjö

Publicerad