Sveriges bästa kvinnliga utvecklare – Alumn på Högskolan Dalarna

20 aug 2014 14:15
Från Högskolan Dalarnas dataingenjörslinje -97 har Tess Ferrandez kämpat sig till ett jobb som dataingenjör hos Microsoft och en titel som Sveriges bästa datautvecklare.

Vi fick en stund med Högskolan Dalarnas Alumn Tess Ferrandez och ställde några frågor om hennes väg från utbildning till karriär.

Vilken utbildning och vilket program studerade du?

Dataingenjörslinjen -94 till -97 och en magisterexamen på ett UCF i Orlando som Högskolan Dalarna hade utbytesavtal med.

Varför blev det just den utbildningen?

Jag tänkte egentligen bli lärare, men såg en artikel om en dataingenjör. Det lät rätt spännande, så därför valde jag denna utbildning. Såhär i efterhand så känner jag att det nog varit en miss om jag gjort något annat.

Var det någon speciell anledning till att du valde just Högskolan Dalarna?

Jag är från Bjursås. Hade lite funderingar på KTH och Uppsala, men det var i slutändan inte så intressant. Dessutom gick jag Tekniskt basår på Högskolan Dalarna.

Vad var det bästa du fick ut av din utbildning? Vad har gett mest?

Utbildningen gav ett väldigt bra jobb. Dessutom var det mysigt att gå på en liten skola, om man jämför med KTH och Uppsala. Jag träffar fortfarande många som fortfarande är kompisar. Just gemenskapen.

Hur var själva utbildningen?

Jag tyckte den var bra och vi hade några stycken väldigt bra lärare, Sven Eklund bl.a.. Utbildningen var mycket projektbaserat och det tyckte jag var jättebra. Det var bra i arbetslivet att ha jobbat så projektbaserat och inte bara att läsa en kurs och sen tentar av den, utan att man faktiskt gör något som blir som det är i verkliga livet. 

Vilken nytta skulle du säga att du haft av det du lärt dig, idag?

Jag tror att det man lär sig mest på högskola är att lära sig HUR man lär sig. Just inom datateknik där det rör sig väldigt fort. Det går inte att lära sig något som man sen har med sig resten av livet. Det är HUR man tar reda på saker. Exempelvis projektkurserna handlade mycket om hur man genomför ett projekt i en programmering som vi aldrig sett förut. Mycket undersökande, och det är precis så det fungerar nu också. Varje dag är det något nytt man måste lära sig. Det man lärde sig igår, det kan man bygga på, men man kan inte leva på saker man lärt sig förut. Jag tycker att lära sig att lära sig, det är nog det som högskolan är bäst på. 

Vad skulle du säga att Högskolan Dalarna betyder och är för dig idag?

För mig betyder det, att om jag inte genomfört min utbildning på Högskolan Dalarna hade jag t.ex. inte kommit vidare till USA och byggt på högskolestudierna och därifrån fått ett bra jobb. Jag skulle absolut inte vilja ha det ogjort. Jag tror jag skulle haft ett väldigt annorlunda liv om jag inte hade studerat på Högskolan Dalarna. 

Var och med vad jobbar du idag?

Nu jobbar jag för Microsoft. Jag jobbar med Windows 8, Windows Phone och med att utveckla appar samt att se till att de som utvecklar apparna får bästa förutsättningarna. Jag också hand om teknisk marknadsföring. Så det är alla delar av kedjan.

Hur skulle du säga att en typisk dag ser ut?

Det är extremt olika. En del dagar sitter jag och kodar hela tiden, andra dagar sitter jag i möten med kunder och en annan dag kan jag vara ute och hålla en föreläsning. Det är ett extremt varierande jobb med korta puckar. Många olika saker att hålla i luften. Det är jättekul!

Hur fick du ditt jobb?

Direkt efter skolan började jag på Microsoft i USA, och sedan på supporten i Charlotte, North Carolina.  Jag tycker att man normalt ska byta jobb var tredje/var femte år för att förnya sig och komma någon vart, men jag blev kvar i tio år, för att det var så kul.

2004 sökte jag till Microsoft i Kista och flyttade tillbaka till Sverige. Och där är jag kvar fast i en annan roll.

Så hur länge jobbade du totalt i USA?

Från -99 till -04. Jag jobbade även lite på högskolan i North Carolina, som Högskolan Dalarna hade samarbete med.

Jag måste verkligen tipsa om att åka utomlands. För min del har det verkligen ”booztat” min karriär. I USA har man ett helt annat synsätt på hur man ska presentera sitt arbete. Istället för att hålla nere sin egen medverkan så framhåller man sitt arbete. Detta synsätt ger en positiv effekt när man är tillbaka i Sverige.

Har du alltid velat arbeta med det du gör idag eller har du haft någon annan dröm innan?

Jag har alltid varit intresserad av datorer. I nian hade Dalarnas Tidning en intervju där de frågade mig om vad jag ville bli när jag blev stor. Då sa jag att jag ville ta över efter Bill Gates, vilket kanske inte är så vanligt. Det blev ganska nära i alla fall. Jag tänkte bli lärare, och på ett sätt är jag det nu. Jag jobbar mycket med att blogga och hålla föreläsningar. Det har blivit lite åt lärarhållet men på en annan nivå.

Har du någon kontakt med gamla klasskompisar?

Ja absolut, vi umgås en del. Jag ska på grillfest med många av dem på fredag. Vi har nyligen köpt en sommarstuga så nu har det blivit lite mer. En av dem jag umgicks mest med jobbar kvar på Högskolan Dalarna.

Är det många kvar i just Dalarna?

Många har kontakt med Dalarna och är i krokarna på sommaren. Jag har även kontakt med en del av de som studerade och flyttade med till Orlando. De som fortfarande är kvar där.

Ditt bästa minne bara? Har du något du kan komma på?

Nollningen var väldigt roligt. Där träffade jag min man, så det var nog mitt bästa minne!

Publicerad