Toppklass på teknik

21 apr 2016 21:24
Vad händer om en astronaut råkar hålla ut ett glas vatten? Det och mycket annat fick de tävlande i Teknikåttan svara på när regionsfinalen avgjordes i Teknikdalen. Kunskapstävlingen där åttondeklasser mäter krafterna i teknik- och naturvetenskap.

Teknikåttan har arrangerats sedan 1995 och engagerar åttondeklassare från hela landet.

– Tävlingen börjar med kvalfrågor som kommer till skolorna som skriftliga prov och de som klarar sig bäst får tävla i de här regionsfinalerna, förklarar Johan Sonne som är en av domarna.

I Teknikdalen tävlade tre klasser i regionsfinalen för Dalarna och Gävleborg. Internationella Engelska skolan i Falun, Internationella Engelska skolan i Gävle och Västra skolan från Falun.

– Tenikåttan finns till för att stimulera natur- och teknikvetenskap i skolorna. Mitten av högstadiet är en bra ålder att väcka intresse, innan eleverna ska välja gymnasieprogram, berättar Gunnar Kilhberg en av domarna.

Uppgifterna handlar om teknik och naturvetenskap och går ut på olika typer av problemlösning.

Finalmomentet handlar om att med hjälp av olika påståenden och färgade hattar ställa lagmedlemmarna i rätt ordning på ett led.

– Uppgifterna ska gå att lösa genom att klura och resonera sig fram. Det är sådan kunskap vi vill att eleverna kunna använda i ett sammanhang, berättar Johan Sonne.

Och visst kan de använda sina kunskaper! I ett huj står tre lag i färgade hattar på led i rätt ordning. Internationella Engelska skolan i Gävle är snabbast och avgår med segern.

– Det känns fantastiskt kul, säger Mathilda Norrbelius som tävlat för Engelska skolan. Hon och klasskamraterna har inte förberett sig på något särskilt sätt, men de har haft vissa svårigheter på vägen mot regionssegern.

– Vårt pariserhjul som vi byggde för designmomentet fungerade hela tiden när vi testade, men sedan på tävlingen så fungerade det inte alls. Men vi fick poäng i alla fall och kom tvåa i vår delfinal. Så fick vi komma till finalen ändå, berättar Moa Åhs Lundborg.

Publicerad