Maria Hellsten: Jag vill jobba som IT-säkerhetsanalytiker eller IT-säkerhetstekniker

28 jan 2015 08:00
Maria Hellsten kommer ursprungligen från Norrbränna, i Västerbotten men bor nu i Stockholm och studerar sista året på Digitalbrott och e-Säkerhet vid Högskolan Dalarna.

Digitalbrott och e-Säkerhet är en utbildning där studenterna får en gedigen grund inom datateknik och rättsvetenskap. I utbildningen undersöker och arbetar studenten med många av de tekniska svårigheter som ofta är förknippade med att utvinna digital information från datorsystem, inklusive de problem som krypterad eller dold data medför.

Varför valde du Digitalbrott och e-Säkerhet?

Jag valde utbildningen eftersom den innehåller kurser som intresserar mig och känns ”heta” inom arbetsmarknaden. Dessutom erbjuds utbildningen via distans, vilket innebär att jag inte behöver flytta till en annan ort utan kan bo kvar i Stockholm.

Hur trivs du på utbildningen?

Jag trivs bra, men det är stundvis högt tempo och mycket kunskaper och färdigheter jag ska hinna lära mig på kort tid.

Varför valde du Högskolan Dalarna?

Jag valde Högskolan Dalarna främst på grund av utbildningen som har ett kursinnehåll som intresserar mig och inte erbjuds någon annanstans. Utbildningen är rätt unik.

Hur är det att studera vid Högskolan Dalarna?

Eftersom utbildningen erbjuds till största del på distans, så får vi för det mesta ta del av föreläsningar som streamas via nätet. Vi har nätbaserade samtalsrum, som fungerar i princip som ett vanligt klassrum, där en lärare är närvarande och presenterar studiematerialet. Under lektionstid har vi möjlighet att ställa frågor eller diskutera uppgifter i mindre grupper tillsammans med studiekamraterna.

Förutom den nätbaserade undervisningen har vi vissa inplanerade träffar på Campus Borlänge, med en del praktiska genomgångar. Det är ett roligt inslag i vardagen att få träffa de andra i klassen och umgås mer!

Campus i Borlänge är en relativt nybyggd Högskola med stora ljusa lokaler utrustad med många olika grupprum samt ett bibliotek välfyllt med relevant litteratur för de kurser vi läser.

Vad är det bästa med Dalarna, Falun och Borlänge?

Naturen är vacker och människorna som bor här verkar generellt sett vara glada och tillfreds. Jag tycker om folkmusik också, vilket det finns gott om i dessa trakter.

Vad gör du på fritiden när du inte studerar?

På fritiden försöker jag träna några gånger i veckan eftersom det stundvis blir en hel del stillasittande framför datorn. Jag försöker också passa på att umgås med familj och vänner så mycket som möjligt.

För att koppla av brukar jag läsa en bra bok och dricka en kopp kaffe. Boken diskuterar jag sedan i en bokcirkel tillsammans med ett gäng andra ”boknördar”. Om det finns tid över spelar jag gärna piano eller något annat kreativt.

Vad vill du arbeta med i framtiden?

Mina förhoppningar är att kunna jobba som IT-säkerhetsanalytiker eller IT-säkerhetstekniker. Alternativt att jobba som IT-säkerhetskonsult av något slag.

Har du något tips till dem som ska välja utbildning?

Utgå från dina intresseområden och försök välja en utbildning som både intresserar dig och som har en god arbetsmarknad. Om du redan vet vad du vill jobba med, kan du t.ex. leta platsannonser på arbetsförmedlingen för att se vilka kompetenser som efterfrågas. Jämför sedan hur olika utbildningar matchar de kompetenskrav som ställs inom yrket – och utifrån det, välja rätt utbildning.

Publicerad