Högskolan Dalarna trotsade solförmörkelsen

20 mar 2015 15:00

Visst märktes solförmörkelsen!

Solförmörkelsen som var över Sverige under fredag missades av de flesta då vädret var mulet över i stort sett hela Sverige. Man kunde därför inte direkt se att månen täckte delar solskivan.

Men trots detta märktes det att det var solförmörkelse och att himlen blev mörkare mellan kl 10-12 då solförmörkelsen varade.

-Vid 11-tiden då det var som mörkast var det bara 10% av solens energi som nådde jorden,  berättar Mats Rönnelid, docent vid Högskolan Dalarna och verksam vid forskningsprofilen Energi, skog och byggd miljö. 

-En av våra specialiseringar inom forskningen är Centrum för solenergiforskning, SERC och vi mäter kontinuerligt solens strålning och andra väderparametrar, berättar Mats. Mätningarna är vad vi förväntat oss då närmare 90% av solskivan var täckt när förmörkelsen var som störst, och även om vi inte kunde se själva solen, så minskar även den diffusa strålningen från himlen då detta är strålning från solen som reflekterats i atmosfären och i molnen, fortsätter han.

Vid Högskolan finns en ettårig och en tvåårig masterutbildning i solenergiteknik med studenter från hela världen. Då kunskapen om solenergi är stor vid Högskolan Dalarna har man också stora inslag om solenergi i andra utbildningar, såsom ingenjörsprogrammen i energi, maskin, material och Industriell ekonomi samt speciella kurser för byggingenjörsstudenter.

- Att det skulle bli en solförmörkelse just idag visste vi ju om sedan länge, så vi hade inte planerat några utomhuslaborationer för våra studenter denna dag, säger Mats Rönnelid. Mätningarna skulle nog blivit förvirrande då ljuset i stort sett försvann på en timme.

- Men vi har varit förutseende och har byggt upp ett inomhuslaboratorium med starka speciallampor som ger konstgjort solljus så vi är oberoende av vädret, eller solförmörkelser för den delen, säger Mats med ett leende.

I laboratoriet med den konstgjorda solen jobbar bl a Manos Psimopoulos som forskningsingenjör med att hjälpa studenterna, och han fick ha på sig solglasögonen hela dagen för att inte bländas av det starka ljuset.

För ytterligare information, kontakta Mats Rönnelid, Högskolan Dalarna, 0706908712 (mrd@du.se)

Publicerad