Ryska

Добро пожаловать!

Ryska är det största slaviska språket. Ryska talas idag av 170 miljoner människor - främst i Ryssland, men även i fd Sovjetunionens delrepubliker, t ex Ukraina, Kazakstan, Moldavien, Lettland, Litauen och Estland. Ryska är ett av FN:s sex officiella språk.

Vid Högskolan Dalarna kan du läsa ryska från nybörjarnivå till nivå Ryska IV (kandidatnivå). Ämnet ryska har huvudområdestatus vid Högskolan Dalarna. Det betyder att Högskolan Dalarna har rätt att utfärda kandidatexamen med ryska som huvudområde.

Vi erbjuder kurser i rysk språkfärdighet med fokus på den kommunikativa aspekten, kurser i rysk grammatik samt flertal kurser i rysk kultur- och litteraturhistoria.

Många av våra kurser om  Rysslands kultur- och idéhistoria, samhälle och politik kräver inga förkunskaper i ryska. Läs mer under fliken "Kurser i rysk kulturhistoria" till vänster.

Utbildningen är nätbaserad, dvs samtliga föreläsningar och seminarier sker på olika virtuella lärplattformar. Vi har inga fysiska träffar i Falun, men du träffar dina lärare och kurskamrater under schemalagda online seminarier i realtid. De flesta av våra kurser ges på eftermiddagar och kvällar, måndag-torsdag.

Den tekniska utrustning som du behöver är en dator, bra internetuppkoppling, ett headset och en webbkamera. Läs mer om vad det innebär att läsa ryska på distans under Nätbaserade kurser – FAQ till vänster.

Föreläsningar och seminarier pågår online via Adobe Connect. Klicka här för att se en introduktionsfilm om hur Adobe Connect fungerar och läsa om vilken teknik som krävs för att kunna delta i samtal. Du kan kontrollera om du kan använda Adobe Connect med detta test.

All information om kurser, schema och kursmaterial finns på vår virtuella läroplattform Fronter. Du kan logga in som gäst och hitta den aktuella kursen i menyn.

Kursutbud

Grundnivå 1

Kurser för nybörjare, 30 hp

Ryska I, 30 hp

Ryska II, 30 hp

Fristående kurser (ingår i huvudområdet)

Fristående kurser (ingår ej i huvudområdet)

Grundnivå 2

Ryska III, 30 hp

Valbara kurser:

Ryska IV, 30 hp

Fristående kurs (ingår i huvudområdet)

Ansök via www.antagning.se.

För mer information om utbildningen kontakta Maria Engström, ämnesansvarig, mae@du.se

För registreringen och intyg kontakta Anna Tunell Bäck, studieadministratör, support@du.se

Välkommen!