Sjuksköterskor har varit i frontlinjen av COVID-19-pandemin och de stressorer som de utsatts för kan orsaka hälsoproblem som till exempel posttraumatisk stressyndrom (PTSD) i en grupp som redan innan pandemin var i riskzonen. PTSD är en sjukdom som utvecklas efter att en person varit med om en traumatisk händelse som till exempel att möta stort lidande och död.
Syfte: Att genomföra en nationell kartläggning av COVID-19 pandemins effekt på sjuksköterskors arbetssituation, hälsa och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) i tre nationella kohorter för att skapa ett kunskapsunderlag utifrån vilket långsiktiga strategiska program kan utvecklas.
Genomförande: En uppföljande enkätundersökning genomförs i en nationell longitudinell studie av sjuksköterskors tillvaro (LUST). De sjuksköterskor som ingår i studien representerar många olika perspektiv då 95 % av studiedeltagarna som deltog år 2018 arbetade inom hälso- och sjukvården i flera olika funktioner/roller. En speciellt anpassad enkät med relevans och aktualitet för arbetet under pandemin utvecklas gemensamt med forskare med expertis gällande PTSD och sjuksköterskor i de verksamheter som belastats mest under COVID-19 pandemin.
Förväntat resultat: Studien förväntas bidra med kunskap om hälso- och arbetsmiljösituationen hos sjuksköterskor år 2021 ett år efter COVID -19 pandemins start. Denna kunskap kan användas som underlag för ett strategiskt utvecklingsarbete inom hälso- och sjukvårdens olika verksamheter som syftar till att förhindra ohälsa, sjukskrivning, låg arbetstillfredsställelse och negativ personalomsättning orsakat av pandemin.
På du.se använder vi kakor (cookies) för att ge dig en bra upplevelse på vår webbplats. Med hjälp av webbanalys kan vi anpassa webbplatsen ytterligare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.