Lärandemål
Syftet med kursen är att studenten ska få förståelse för arbetsmarknadens parter och de grundläggande lagar, regler och avtal som gäller kopplat till anställningsbegreppet.
Kunskap och förståelse
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- redogöra för hur arbetsrätten är uppbyggd och hur den fungerar centralt och lokalt,
- redogöra för kollektivavtal och dess rättsverkningar och betydelse
- redogöra för de allmänna regler som gäller för facklig verksamhet,
- redogöra för de rättsliga verkningarna vid tillsvidareanställningars respektive visstidsanställningars ingång/avslut utifrån den rättsliga ordningen och med stöd av de fackliga reglerna, LAS/kollektivavtal,
- redogöra för de arbetsrättsliga förfarandena och hur domstolsprocesser går till, samt kunna analysera domar, domskäl och uttyda rättspraxis.
Färdighet och förmåga
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- söka källor för lagrum och avtal
- analysera domar, domskäl och uttyda rättspraxis.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- reflektera över vad det innebär att agera som arbetsgivarrepresentant i fackliga frågor när det gäller personalfrågor.
Innehåll
I kursen behandlas reglerna för facklig föreningsrätt, vilka parterna är och de olika kategorierna av fackliga förhandlingar samt dess rättsliga reglering. I kursen behandlas vidare regler kring kollektivavtal, dess rättsverkningar, tolkning, betydelse samt regler. Vidare behandlas facklig förtroendemansställning på arbetsplatsen. I samband med detta studeras fackliga organisationers ställning och roll på arbetsplatser liksom fackliga organisationers rätt till information och insyn. Arbetslivsanknytning görs bl.a. genom informationssökning.
Kursen behandlar ingående de rättsliga verkningarna vid tillsvidareanställningars respektive visstidsanställningars ingående och avslutande samt anställningens pågående utifrån den rättsliga ordningen, med särskilt studie av domstolspraxis, och med stöd av de fackliga reglerna, LAS/kollektivavtal.
Examinationsformer
Arbetsformer
Föreläsningar, gruppuppgifter, seminarier.
Betyg
Som betygsskala används U–VG.
Förkunskapskrav
- Grundläggande behörighet