Användarkontot
När du har tackat ja till studier vid Högskolan Dalarna ska du skapa dig ett användarkonto (elektroniskt identitet), om du inte redan har ett. Efter det får du tillgång till de tjänster som erbjuds elektroniskt vid Högskolan.
Du använder ditt användarkonto (elektronisk identitet) för att komma åt olika nätverkstjänster som är nödvändiga för din utbildning.
Skapa och hantera ditt användarkonto på id.du.se
Mer information om ditt användarkonto
Schema
Du som studerar på högskolan kan hitta de salsbokningar som gjorts för din kurs i vårt lokalbokningssystem TimeEdit. För vissa kurser finns schemat istället i ditt kursrum i Canvas. Många kurser har dock hela schemat i TimeEdit, så kolla noggrant vad som gäller för din kurs.
Sök schema för kurser och program i TimeEdit
Webbokning lokal för studenter
Canvas (lärplattform)
All information om dina kurser hittar du i Canvas. I kursrummen i Canvas finns det aktuell information för kursen, vilket bland annat innefattar föreläsningar, föreläsningsanteckningar, schema, kursplan, artiklar, kursdeltagare, lärare, tips om extra litteratur.
Du kommer förmodligen att lämna in uppgifter i kursrummet där läraren enkelt kan kommentera din inlämning. I olika diskussionsforum kan studenter och lärare diskutera olika ämnen, ställa frågor och få svar.
Ally (tillgänglighetsverktyg)
Alla kan dra nytta av ett tillgänglighetsanpassat kursinnehåll, oavsett om man har en bestående funktionsnedsättning eller om situationen endast är tillfällig. I Högskolan Dalarnas lärplattform finns tillgänglighetsverktyget Ally som låter dig som student använda kursrummens material på bästa sätt genom att konvertera materialet till alternativa format
Alternativa format
Tack vare Ally kan du använda olika filformat som är mer tillgängliga för dig eller för att hjälpa dig att studera effektivt i olika situationer. Om du exempelvis är trött i ögonen eller vill gå ut på en promenad kan du konvertera en PDF till en ljudfil och lyssna på texten i stället. Använder du en surfplatta och vill till exempel lägga till anteckningar och markeringar kan du konvertera filen till en ePub. Ally erbjuder fler alternativa format. Här nedan kan du se ytterligare fyra:
Taggad PDF
Strukturerad PDF för förbättrad användning med hjälpmedel.
HTML
För visning i webbläsaren och på mobila enheter.
Elektronisk punktskrift
BRF-version för användning på elektroniska punktskriftsskärmar.
Beeline
Förbättrad version för enklare och snabbare läsning på skärmen.
För att ladda ner alternativa format
Klicka på logotypen som ser ut som ett A med en nedåtpekande pil för att ladda ner filen i ett alternativt format. Logotypen hittar du till höger vid varje fil i kursrummen i Canvas.
Zoom
I Zoom kan du samtala med dina kurskamrater, arbeta med olika uppgifter, dela en whiteboard, dela din datorskärm och visa olika program, till exempel Powerpoint. I undervisningen används Zoom till exempel i seminarier och muntliga examinationer.
Om Zoom används i kursen du läser publiceras länken i Canvas.
Information för hur du använder Zoom
Ladok
I den nationella Ladok-portalen för studenter kan du:
- Registrera dig på kurser du är antagen till.
- Se dina studieresultat.
- Skapa intyg för förväntat deltagande (antagning), intyg för registrering och nationellt intyg för resultat.
- Ansöka om examensbevis.
Om du varit student på ett annat lärosäte tidigare och nu inte kan välja att logga in via Högskolan Dalarna, prova att du tömma webbläsarens historik/cachminne.
Om Ladok är stängt för uppgradering när du försöker logga in, försök igen om en stund.
Datorsalar
Högskolan har cirka 12 datorsalar. Dessutom finns flera datorarbetsplatser i biblioteken. Datorsalarna är tillgängliga dygnet runt i Borlänge och mellan klockan 07:00-20:00 vardagar i Falun - förutom sal 151 som är möjlig att använda dygnet runt. För att kunna använda datorer i våra datorsalar måste du ha ett användarkonto och ett passerkort (salarna är alltid låsta).
Skapa och hantera användarkonto
Passerkort för Högskolans Dalarnas lokaler
Använd Mazemap för att hitta datorsalar.
Campuskartor (karttjänsten MazeMap)
Wifi - Trådlöst nät via eduroam
Högskolan Dalarnas trådlösa nätverk, eduroam, ger dig som student tillgång till säkert internet (wifi) när du vistas på Campus Falun och Campus Borlänge. Det fungerar även på andra universitet och högskolor.
För att använda eduroam måste du installera ett certifikat på varje enhet innan de kan anslutas. En enhet är till exempel en dator, telefon eller surfplatta.
Guider till hur du installerar ett certifikat på din enhet:
- Windows 10
- IOS (iPhone och iPad)
- Mac
- Android
- ChromeOS (Chromebooks)
Studentlicenser
Studerar du på Högskolan Dalarna har du tillgång till programvaror som du får använda under din studietid. Du får bland annat tillgång till Microsofts Officepaket i form av Office 365, referenshanteringsprogrammet EndNote, och rättstavningsprogrammen Stava Rex och SpellRight.
Mer information om programvaror som du får tillgång till under din studietid
MazeMap
Med högskolans karttjänst MazeMap är det enkelt att hitta på campus. Kartan hjälper dig att navigera till bland annat lektionssalar, grupprum, studentpentryn, närmaste café och mycket mer.