Om du eller din lärargrupp ser behov av lärtillfällen kring andra högskolepedagogiska teman är ni välkomna att kontakt support@du.se.
Behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning (BHU)
Den behörighetsgivande högskolepedagogiska utbildningen ger dig behörighet att undervisa på högskolenivå och syftar till att ge dig de kunskaper och färdigheter som krävs för att bli en professionell lärare på högskolenivå. Den behörighetsgivande utbildningen utgår från SUHF:s rekommenderade kursmål och utgör en grundutbildning för högskolans lärare.
SUHF:s rekommenderade mål för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning (pdf)
Utbildningens innehåll passar både för dig som är ny i din undervisande roll och för dig som har varit verksam under en längre tid. Kurserna är designade så att du ska kunna knyta an till ditt eget läraruppdrag och din egen undervisningsmiljö - ämnet, akademin och högskolan.
Utbildningen är uppdelad i två kurser, BHU1 och BHU2 som tillsammans omfattar 10 veckors heltidsstudier (motsvarande 15 hp). Kurserna har tidigare varit poänggivande, men från med våren 2025 är de intygsgivande vilket är vanligast på övriga lärosäten i Sverige. BHU1 ska vara avslutad och godkänd innan BHU2 påbörjas. Kurserna är helt nätbaserade och genomförs via Zoom.
I kurserna ingår litteraturläsning, seminarier, muntliga och skriftliga uppgifter individuellt och i grupp. Ett viktigt inslag i kurserna är kollegiala diskussioner.
BHU 1
Undervisning och studenters lärande i högre utbildning utgör huvudinnehåll i kursen. I kursen behandlas även vanliga uppdrag och uppgifter som lärare har, till exempel att planera, genomföra och utvärdera lärtillfällen, ge återkoppling till studenter, utforma kunskapskontroller och på andra sätt medverka i kurser i högre utbildning. Samhällets mål med högre utbildning, dess värdegrund samt lagar och regler utifrån lärarrollen ingår också i kursen.
BHU1 kommer återigen att erbjudas på Högskolan Dalarna från och med vårterminen 2025 och ges på svenska denna termin. Kursplanen är under revidering. Länk till anmälan kommer att läggas ut så snart kursplanen är godkänd. Beräknad kursstart: februari.
BHU 2
Kursen är inriktad mot utveckling av en ny kurs eller revidering av en befintlig kurs på vetenskaplig/konstnärlig grund samt ansvar och uppgifter som kursansvarig och/eller examinator.
BHU2 kommer återigen att erbjudas på Högskolan Dalarna från och med vårterminen 2025 och ges på svenska denna termin. Kursplanen är under revidering. Länk till anmälan kommer att läggas ut så snart kursplanen är godkänd. Beräknad kursstart: februari. Kursen kommer att gå på onsdagar, oftast förmiddag, men eftermiddagar och några heldagar förekommer.
Högskolepedagogiska kurser och utbildningar
Förutom behörighetsgivande kurser tillhandahåller avdelningen för stöd i utbildning och forskning en rad högskolepedagogiska kurser.
Ny som lärare - introduktionskurs
Målet med introduktionskursen är att nya lärare ska få grundläggande högskolepedagogisk kunskap kring sin nya roll som lärare inom högre utbildning.
Kursen består av 8 kursträffar i form av workshops med olika pedagogiska upplägg. I kursen ingår även reflektionslogg, auskultering, samt deltagande i kurser om digitala verktyg och hybridundervisning.
Du hittar information om och kan anmäla dig till aktuella kurstillfällen på kursens sida.
Utbildning för hållbar utveckling, 3 hp
Utbildningen för hållbar utveckling är en högskolepedagogisk kurs som syftar till att ge ökade förutsättningar för att integrera hållbar utveckling i den egna undervisningen. Deltagarna ges möjligheter att utveckla sina kunskaper om de globala hållbarhetsutmaningarna och att identifiera det egna ämnets eller verksamhetens kopplingar till en hållbar utveckling. Kursen omfattar 3 hp, ges med 20 % studietakt och består av fem kursträffar med eget arbete däremellan.
Kursen består av följande huvudsakliga teman:
- "Utveckling på planetens villkor" - om klimat, energi, resursförsörjning, demokrati- och fördelningsfrågor.
- "Hållbar utveckling" - om begreppet hållbar utveckling, om FN:s globala mål och om den nya värdegrund som behövs om hållbar utveckling ska bli verklighet.
- "Högskolans och min egen roll" - om lärosätenas roll och ansvar och om hållbar utveckling i undervisningen.
En individuell projektuppgift avslutar kursen. Här får kursdeltagarna möjlighet att utveckla lärandeaktiviteter eller andra redskap som syftar till att integrera hållbar utveckling i undervisningen, t.ex. en föreläsning, ett seminarium, en hemtentamen eller en kartläggning av hur hållbar utveckling integreras i ett program eller huvudområde.
Kursplan "Utbildning för hållbar utveckling"
Du hittar information om och kan anmäla dig till aktuella kurstillfälle på kursens sida:
Kurssida "Utbildning för hållbar utveckling"
Högskolepedagogiska workshops och seminarier
Högskolepedagogiska workshops och seminarier syftar till att ge dig som lärare på högskolan Dalarna verktyg och metoder för att undervisa och leda studenter på ett effektivt och engagerande sätt. Dessa träffar kan variera i längd och innehåll, men vanligtvis fokuserar de på att utveckla dina kunskaper som lärare inom hur man planerar och genomför undervisning, ger feedback och hanterar olika lärarsituationer. Många av dessa kurser och utbildningar är också inriktade på att hjälpa dig som lärare att använda digitala verktyg och system i undervisningen för att förbättra lärandet för studenterna. Målet med dessa träffar är att ge dig som lärare möjlighet att lära dig om olika pedagogiska metoder och strategier som kan användas i undervisningen på högskolenivå, samt att diskutera och utbyta idéer och erfarenheter med andra lärare.
Övriga fristående workshops och seminarier
Fristående workshops är olika typer av fortbildningar av mer specifik karaktär och riktar sig till dig som lärare som vill fördjupa sig i ett visst ämne eller lära sig nya färdigheter. Det kan också vara ett bra sätt att hålla dig uppdaterad med ny kunskap och förbättra dina kompetenser. Om du är intresserad av något som inte har något utsatt kurstillfälle, boka en IKT-pedagog på bokningssidan (länk till höger) eller skicka en mejl till support@du.se.
Exempel på områden du kan boka direkt med en IKT-pedagog
- Introduktion till lärplattformen
- Specifika funktioner i lärplattformen
- Play – publicera media inom lärplattformen
- Introduktion till Zoom
- Introduktion till hybridsalar
- Responsverktyg och samarbetsytor (Wooclap och Padlet)